Home » D:News » Pericolul din maşinile de spălat. Acestea ar putea împrăştia bacterii de la o spălare la alta

Pericolul din maşinile de spălat. Acestea ar putea împrăştia bacterii de la o spălare la alta

Pericolul din maşinile de spălat. Acestea ar putea împrăştia bacterii de la o spălare la alta
Publicat: 08.10.2019
Maşinile de spălat se pot dovedi mediile optime pentru reproducerea şi răspândirea bacteriilor.

Medicii şi asistentele dintr-un spital din Germania au realizat o descoperire surpinzătoare în ceea ce priveşte maşinile de spălat. Mai exact, acestea se pot dovedi medii ideale de înmulţire şi răspândire a bacteriilor, după cum notează Popular Science.

Descoperirea a fost realizată într-un spital din Germania, în cadrul unei secţii de îngrijiri neonatale pe o maşină folosită pentru a spăla fufele pacienţilor internaţi acolo şi ale părinţilor acestora. Testele au arătat că unii dintre bebeluşii internaţi în respectiva secţie erau purtătorii bacteriei Klebsiella oxytoca, deşi nu sufereau de vreo infecţie.

Dr. Erica Hartman, de la Universitatea Northwestern, Statele Unite ale Americii, explică faptul că în insitutţiile de acordare a îngrijirilor medicale observaţia că prezenţa apei este corelată cu dezvoltarea bacteriilor este bine-cunoscută şi folosită pentru a asigura sterilizarea spaţiilor şi instrumentelor folosite. Totuşi, după cum mai adaugă aceasta, maşinile de spălat nu sunt unele dintre acele locuri în care ne-am aştepta să identificăm culturi de bacterii.

Conform medicilor, sigiliul de cauciuc şi compartimentul pentru detergent reprezintă mediile ideale pentru Klebsiella oxytoca, mai ales în cazul maşinilor de spălat eficiente energetic şi în care apa este încălzită doar până ajunge la 40 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă explică faptul că doar temperaturi de peste 60 de grade Celsius pot duce la dispariţia acestor bacterii.

Medicii nu au putut explica modul în care bacteriile au ajuns în maşina de spălat, însă mostrele prelevate au arătat că acestea puteau fi identificate şi în chiuveta din apropiere. Echipa care a lucrat la acest caz a exclus posibilitatea ca cele două să fie legate prin transferul de apă, aşa că rufele spălate au devenit cea mai probabilă cauză a prezenţei bacteriilor.

Oamenii de ştiinţă ţin să atragă atenţia că maşinile de spălat eficiente energetic nu reuşesc să elimine în totalitate toate bacteriile aflate pe hainele noastre. De asemenea, aceştia nu recomandă să renunţăm la maşinile de spălat, dar subliniază că ar trebui, pe cât posibil, să păstrăm aceste electrocasnice uscate, pentru a limita evoluţiile bacteriilor.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase