Home » Istorie » Un altar conservat perfect a fost descoperit sub cenuşa vulcanică a oraşului Pompeii

Un altar conservat perfect a fost descoperit sub cenuşa vulcanică a oraşului Pompeii

Un altar conservat perfect a fost descoperit sub cenuşa vulcanică a oraşului Pompeii
Publicat: 18.10.2018
Un altar vechi de 2.000 de ani a fost descoperit în ruinele oraşului Pompeii. Spaţiul din interiorul altarului a fost conservat perfect de cenuşa vulcanică provenită de la erupţia vulcanului Vezuviu din 79 d.Hr.

Imaginile din cadrul sit-ului arheologic prezintă pereţi de un roşu aprins pe care au fost pictaţi tauri şi scene din grădină cu păsări, arbori şi şerpi. Conform Mail Online, altarul cunoscut şi cu denumirea de lararium este „excepţional”. În perioada străveche a romanilor, larariul era un altar aflat la intrarea în casă unde se făceau rugăciuni şi se ofereau ofrande zeilor

Massimo Osanna, director al sit-ului arheologic din Pompeii, a descris descoperirea ca fiind „uimitoare şi misterioasă”. Camera ce nu a fost, încă, excavată complet este legată de o casă de dimensiuni reduse şi conţine picturi cu zei romani. 

Picturile cu animale şi scene din grădină sunt tipice stilului iluzionist roman, un păun fiind pictat la baza peretelui pentru a oferi iluzia păşirii într-o grădină reală. Una dintre picturi prezintă un bărbat cu cap de câine ce ar putea fi reprezentarea romană a zeului egiptean Anubis. Altarele erau comune în gospodăriiile romane, afirmă profesorul Ingrid Rowland, istoric din cadrul Universităţii din Notre Dame. 

„Fiecare casă avea un lararium de acest gen, însă doar persoanele înstărite îşi permiteau un astfel de altar într-o cameră separată cu decoraţii somptuoase”, a afirmat ea. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase