Home » D:News » Cum ne alegem trepiedul

Cum ne alegem trepiedul

Cum ne alegem trepiedul
Publicat: 13.02.2020
Asa cum avem nevoie de un scaun optim pentru a petrece câteva ore la birou, uneori, aparatul dvs.de fotografiat are nevoie de un trepied pentru a se menţine stabil. Nu numai aparatul, pentru ca un trepied este necesar pentru a vă fixa sau pozitiona bliţurile, reflectoarele, umbrelele etc. Vă rugăm să reţineţi că un trepied complet nu este niciodată înlocuit complet de un monopod.

Există câteva situatii în care un trepied devine deosebit de important, cum ar fi:

A. Reduceţi miscarea şi vibraţiile, crescând astfel claritatea, adancimea de camp şi fotografierea cu diafragama inchisa si timp de expunere lung.

B. Va permiteti o compoziţie bună şi creati fotografii de natura statica, în studio, cu uşurinţă.

C. Videoclipuri cu imagine bine stabilizata şi fotografii cu un zoom perfect echilibrat, lipsite de orice alte neclarităţi.

D. Puteti incerca unghiuri nemaiintalnite, păstrându-vă spatele intact si fara dureri.

E. Autoportrete.

F. Fotografie cu lumină scăzută, stele cu mişcare lentă etc.

G. Fotografie de peisaj cu diafragmă inchisa si ISO (sensibilitate) mic.

H. Fotografie HDR (Interval dinamic ridicat) de tip stack exposure (suprapunere de cateva expuneri/cadre pentru a obtine imaginea finala HDR).

I. Videoclipuri de tip time-lapse (fotografierea in secventa).

J. Puneţi alte echipamente de studio pe el, cum ar fi blitzuri etc.

K. Ele arată bine în studio în general şi sunt un loc bun pentru a vă aseza camera la sfârşitul zilei. 🙂

Ok, mergem cu abordarea ergonomica în timp ce selectăm trepiedul. Iată câteva puncte de luat în considerare în timp ce alegeţi dintr-o gamă întreagă de trepieduri disponibile pe piaţă.

Picioarele

Picioarele trepiedurilor ar trebui să fie în mod ideal telescopice, cu dispozitive de fixare independente, uşor si rapid de utilizat. Picioarele telescopice ar trebui să fie mobile şi să se desfaca fara efort. În mod ideal, deblocarea ar trebui să permita picioarelor sa se extinda prin propria greutate. Picioarele trebuie să aibă o aderenţă bună şi articulaţii cu bilă, care să permită o pivotare maximă, care vă va permite să aşezaţi trepiedul chiar si pe un teren neuniform. Picioarele cu cupa larga sunt ideale. Noua personal ne plac picioarele cu talpi texturate, aderente de cauciuc, cele din fibre de carbon şi cele metalice sunt cele mai folosite.

Clamele de blocare şi Coloana centrala

Picioarele trebuie să aibă clame de blocare solide care să le ţină acolo unde le doriţi. Cele mai frecvente tipuri sunt cele tip lock and slide (inchidere si glisare). Mânerul este, de obicei, pozitionat pe coloana centrala, cu un cârlig la capăt pentru a atârna uşor trepiedul, dar si pentru o stabilitate suplimentară pe teren accidentat sau în zone cu vânt etc. Coloana centrală trebuie să fie extensibilă cât mai mult posibil si dotata cu un mecanism de strângere eficient. Coloana centrală ar trebui să aibă o manivelă cu funcţionare lină şi nu ar trebui să aibă joc.

Capul trepiedului

Partea superioară a trepiedului, capul, trebuie să aibă capacitatea de a se regla în mai multe axe. Reglarea panoramica trebuie să fie usoara şi perfect blocabila în unghiuri multiple. Mecanismul de strângere trebuie să fie lipsit de mişcări sacadate şi să menţină unghiul în poziţia exactă în care l-aţi plasat fără schimbări neaşteptate în timp ce îl finalizaţi. Unele capete de trepied care vin sunt capete cu gimbal care sunt destul de utile pentru lentile grele şi au o funcţionare lină. Multe stabilizatoare gimbal sunt fixate pe mai multe axe, ceea ce le face uşor de ajustat în timp real. Va recomandam sa evitati capul tip bila deoarece poate fi uneori complicat şi nu se strânge bine. Pentru utilizatorii cu buget redus, luaţi în considerare tipul de cap pan-tilt în locul capului cu bilă.

Mecanismul de fixare

Mecanismul de fixare ar trebui să aibă o ţinută lină şi fără joc, de asemenea, ar trebui să poţi fixa ferm placa de fixare pe cameră şi trebuie să fie de o calitate suficient de bună, astfel încât să nu alunece şi să nu se mişte neaşteptat după fixare. Placa de eliberare rapidă trebuie să fie netedă pentru a se îndepărta şi a se desface cu capul.

Material

Alegeţi un material uşor, fibra de carbon este regele aici, dar majoritatea trepiedurilor folosesc combinaţie de material. Mergeţi cu cel mai uşor trepied din bugetul dvs., dar citiţi greutatea suportată pentru a nu cumpăra unul fragil.

Trepieduri specializate

Există trepieduri care vin cu roţi dolly, suporturi pe şină şi multe alte suporturi modulare specifice aplicaţiei. Dacă înveţi fotografie sau videografie pentru un anumit domeniu, poţi lua în considerare un trepied special pentru cerinţele tale.

Dacă aveţi deja un trepied şi nu sunteţi mulţumit de ceea ce aveţi, nu vă faceţi griji, îl puteţi transforma in suport de blitz/umbrelă de serviciu şi cumpăra unul mai bun. Acelaşi lucru este valabil şi pentru noii fotografi. Aţi putea cumpăra astăzi un trepied de buget pentru a invata şi, mai târziu, să investiţi într-unul mai bun, pe măsură ce tehnica dvs foto evoluează.

Fotografie oferita de Dreamstime

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase