Home » Știință » Un biomarker din salivă poate să fie folosit pentru a detecta riscul obezităţii infantile

Un biomarker din salivă poate să fie folosit pentru a detecta riscul obezităţii infantile

Un biomarker din salivă poate să fie folosit pentru a detecta riscul obezităţii infantile
Credit foto: Pixabay
Publicat: 17.03.2020
Cercetătorii au identificat o moleculă din salivă care este asociată cu riscul de obezitate în cazul copiilor de vârstă preşcolară.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt, Statele Unite ale Americii, au desfăşurat un studiu prin care au încercat să identifice o serie de biomarkeri care să indice apariţia obezităţii infantile înainte de indicele de masă corporală. Aceştia au identificat un indicator molecular care este asociat cu apariţia obezităţii în cazul copiilor, notează Medicalxpress.

„Înţelegerea factorilor care predispun copiii la obezitate este un aspect important şi va deschide calea către o mai bună prevenire şi intervenţie timpurie”, explică dr. Shari Barkin, specialist în obezitate pediatrică.

Dr. Barkin subliniază faptul că obezitatea în rândul copiilor reprezintă o problemă tot mai mare şi că o astfel de problemă medicală este asociată cu afecţiuni precum diabetul de tipul doi, o tensiune arterială ridicată şi cancerul. De asemenea, dr. Barkin explică faptul că, momentan, indicele de masă corporală reprezintă un indicator pe care medicii îl au la îndemână pentru a stabili potenţialul pericol în care se află un copil.

În cadrul acestui studiu, oameni de ştiinţă au urmărit evoluţia, dar au şi intervenit în cazul a 610 perechi copil-părinte de-a lungul a trei ani. Cercetătorii explică faptul că, la începutul experimentului, copiii prezentau un risc de obezitate, dar nu erau încă obezi. 

„Chiar dacă mulţi dintre copiii din grupul nostru de intervenţie comparativ cu grupul nostru de control şi-au îmbunătăţit alimentaţia, şi-au menţinut activitatea fizică în concordanţă cu indicaţiile primite şi au dormit suficient, în cazul a 30% dintre ei a apărut obezitate. Acest lucru aruncă o nouă lumină asupra modului în care ne gândim la interacţiunea comportamentului şi geneticii şi la modul în care aceasta ar putea contribui la disparităţile de sănătate”, a spus dr. Barkin.

Analizele genetice efectuate asupra copiilor şi a părinţilor au relevat metilarea unei gene NRF1, care joacă un rol important în inflamarea ţesutului adipos şi care a fost asociată cu obezitatea infantilă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un copil care prezintă metilarea genei NRF1 prezintă un risc de trei ori mai mare de a fi obez.

„Studiul nostru demonstrează că se manifestă o serie de schimbări în fiziologie, o cale spre obezitate, chiar înainte de apariţia fenotipului obezităţii. Dacă putem defini o semnătură epigenetică predictivă, putem interveni mai devreme pentru a reduce disparităţile de sănătate în condiţii comune, cum ar fi obezitatea”, concluzionează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în  BMC Medical Genetics.

Citeşte şi:

Copiii obezi in varsta de 3 ani ar putea fi deja amenintati de boli de inima?

Obezitatea infantila este ereditara

Cat costa sa fii obez?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase