Home » D:News » Ce ai voie să faci şi ce nu pentru a preveni răspândirea COVID-19 în România, începând din 22 martie, ora 22:00. Ordonanţa militară, pe înţelesul tuturor

Ce ai voie să faci şi ce nu pentru a preveni răspândirea COVID-19 în România, începând din 22 martie, ora 22:00. Ordonanţa militară, pe înţelesul tuturor

Publicat: 22.03.2020
Românii trebuie să respecte începând din 22 martie, ora 22:00, prevederile Ordonanţei militare nr. 2, aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 13 din 21.03.2020. Unele prevederi ale ei sunt obligaţii, altele sunt recomandări.

Vă prezentăm mai jos, pe înţelesul tuturor, ce cuprinde Ordonanţa militară numărul 2, din 21 martie 2020, care se va aplica pe teritoriul României începând cu duminică seara (22 martie), ora 22:00. 

1. Se suspendă activitatea în cabinetele de medicină dentară din 22 martie, sunt însă permise intervenţiile de urgenţă.

2. Activitatea mall-urilor se suspendă temporar de duminică seara. Magazinele alimentare, supermarketurile, hipermarketurile, farmaciile, centrele veterinare şi curăţătoriile de haine din aceste mall-uri rămân deschise.

3. Circulaţia în afară locuinţei / gospodăriei se face fără formarea unui grup mai mare de 3 persoane.

4. Între orele 06:00 – 22:00 se recomandă mersul la serviciu, pentru asistenţă medicală de urgenţă, aprovizionare, deplasări scurte în apropierea casei

5. Între orele 22:00 – 06:00 persoanele trebuie să stea în casă. Cei care ies în acest interval (pentru a merge la serviciu, pentru asistenţă medicală de urgenţă, aprovizionări şi deplasări scurte aproape de casă) au nevoie de adeverinţe de la serviciu pentru deplasare sau declaraţie pe proprie răspundere. Această măsură se aplică din 23 martie, ora 22:00.

6. Se interzice intrarea cetăţenilor străini şi apatrizilor în România, excepţie fac cei în tranzit pe un culoar bine definit. Alte excepţii sunt cei care fac deplasări în interes profesional, personalul diplomatic, cei care au viză, cei care circulă din nevoi medicale, cei care au familia în România.

7. Persoanele izolate la domiciliu pentru a preveni răspândirea COVID-19 şi care părăsesc locaţia fără aprobare sunt considerate persoane cu risc crescut şi vor fi plasate în carantină sub pază.

8. Persoanele carantinate (pentru a preveni răspândirea COVID-19) care părăsesc locaţia fără aprobare sunt carantinate pentru o nouă perioada de 14 zile şi vor fi sancţionate prin măsuri contravenţionale sau penale.

9. Persoanele care au nevoie de susţinere şi au peste 65 de ani vor primi sprijin de la autorităţile locale

10. Slujbele religioase se pot oficia fără public. Acestea pot fi transmise prin radio şi internet

11. Se pot oficia botezuri, cununii şi înmormântări la care pot participa cel mult 8 persoane şi se pot împărtăşi bolnavi la domiciliu

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat sâmbătă seara, după anunţarea ordonanţei militare de ministrul de Interne Marcel Vela, că măsurile din ea ar trebui să fie considerate de cetăţeni drept obligatorii.

„Am fost necesitaţi să emitem şi un mesaj prin RO-ALERT să reamintim oamenilor de situaţia în care ne aflăm, chiar dacă nu este o situaţie critică, dar prevenirea, totuşi, rămâne linia cea mai importantă de apărare împotriva acestei boli. Rugămintea noastră către toţi, chiar dacă, prin ordonanţa militară emisă astăzi, recomandăm unele măsuri în timpul zilei, consideraţi-le ca şi cum ar fi fost obligatorii”, a spus Arafat.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase