Home » D:News » 10 idei din filmele şi serialele SF care au devenit realitate

10 idei din filmele şi serialele SF care au devenit realitate

10 idei din filmele şi serialele SF care au devenit realitate
Publicat: 20.04.2020
Scriitorii de SF au reuşit, de multe ori, să îşi imagineze tehnologia pe care o folosim azi.

De-a lungul timpului, SF-urile, fie că vorbim aici de cărţi, benzi desenate, seriale sau filme au reuşit să ne arate cum ar putea să arate tehnologia pe care o vom folosi în viitor. Acest gen a dat naştere multor nume importante ale literaturii, dintre aceştia, Jules Verne reuşind să combine un stil de scris facil cititorilor cu o imaginaţie fără limite; acesta reuşind să prevadă chiar şi aselenizare în cartea sa „De la Pământ la Lună”. 

Dezvoltarea radioului şi a televiziunii a oferit posibilitatea mai multor scriitori şi scenarişti să îşi împărtăşească ideile cu publicul larg şi chiar să ne ofere o imagine cât se poate de clară a modului în care va arăta tehnologia pe care o folosim. Space a creat o listă cu 10 idei din SF care, între timp au devenim realitate.

1. Telefonul mobil, Star Trek: The Original Series

Primul telefon mobil a fost inventat de către Motorola în anul 1973 şi avea o greuate de 1,1 kilograme; de-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au reuşit să scadă constant greutatea acestor dispozitive şi, mai important, să le crească numărul de funcţii.

Dacă primul telefon mobil, Motorola DynaTAC, îţi oferea doar 35 de minute pentru apeluri, telefoanele din preznet pot funcţiona chiar şi câteva zile fără a fi încărcate, iar unele dintre acestea pot chiar să descarce în doar câteva secunde o cantitate de informaţii care la începutul telefoniei mobile ar fi părut astronomică.

2. Traducătorul universal, Star Trek: The Original Series

Personajele din Star Trek foloseau un dispozitiv pentru a putea comunica cu diferitele specii de extratereştrii. În prezent, ideea unui dispzitiv a fost înocuită de un algoritm, precum cel oferit de către Skype care permite traducerea vocii dintr-o limbă în alta. In mod evident, tehnologia actuală nu se ridică la standardele din SF, dar cu singuranţă reprezintă paşi solizi în direcţia cea bună.

3. Teleportarea, Star Trek: The Original Series

Ideea din spatele teleportării din acest serial este că o persoană ar putea să fie „descompusă” în energie şi „recompusă” odată ce ajunge la destinaţie. Din nefericire, oamenii noştri de ştiinţă nu au reuşit să teleporteze persoane, însă au reuşit să teleporteze fotoni, cele mai mici forme de materie, aflate la graniţa dintre energie şi materie.

4. Hologramele 3D, Star Wars

În universul Star Wars, o parte dintre comunicaţii se realizează cu ajutorul hologramelor tridimensionale, o astfel de transmisiune fiind cea care îl scoate pe Obi-Wan Kenobi din izolarea sa pe planeta deşertică Tatooine. 

În viaţa reală, în 2018, cercetătorii de la Universitatea Bringham Young, Statele Unite ale Amercii au reuşit să creeze o astfel de hologramă, tehnologia lor foloseşte particule rapide.

5. Membrele bionice, Star Wars

Fanii Star Wars ştiu de-a lungul celor nouă filem multe persoaneje îşi pierd membrele; totuşi, confruntarea dintre Luke Skywalker şi Darth Vader din Cloud City ne-a oferit prima imagine a modului în care ar putea arăta şi funcţiona o mână artificială.

Acest scenariu pare a fi mai aproape de realitate acum faţă de cât era în anii 1970 atunci când a fost lansată seria; cercetătorii de la Institutul tehnologic din Georgia, SUA, au reuşit să produsă un braţ care poate fi controlat cu ajutorul senzorilor de către persoanele care cărora braţele normele le-au fost amputate.

6. Panouri digitale, Blade Runner

În acest film, privitorii pot vedea o posibilă versiune a unui Los Angees din viitorul nu prea îndepărtat; pe unele dintre clădirile acestui oraş sunt o serie de panouri publictare gigantice care ar a fi digitale. În anul 2013 a fost înfiinţată compania Digital Out Of Home (DOOH) care dezvoltă o tehnologie similară.

7. Inteligenţa artificială

În prezent, inteligenţa artificială are o multitudine de aplicaţii, pornind de la artă şi ajungând chiar la medicină şi farmacologie; putem spune că cercetătorii din mai toate doameniile fac tot posibilul pentru a adapta algoritmii pentru a-i ajuta în munca lor şi asta datorită potenţialului aproape nelimitat al acestora.

În filmul Blade Runner, ne este prezentată ideea de oameni sintetici care au nevoie de inteligenţa artificială pentru a funcţiona; existenţa acestor algoritmi tinde să joacă un rol important în desfăşurarea filmului.

8. Staţiile Spaţiale, 2001: A Space Odyssey

În filmul din 1968, ne este prezentată idee unei staţii spaţiale, aflate pe orbita joasă a Pământului unde astronuţii experiementează microgravitaţia. Începând cu anul 1998, această idee a început să capete şi o formă în realitate, odată cu construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale, un laborator dedicat studiilor în microgravitaţie.

9. Tabletele, 2001: A Space Odyssey

Tabletele pe care le folosim astăzi au apărut în anul 2010, totuşi în anul 1964, în 2001: A Space Odyssey, creatorii prezentau conceptul de „newspads”. Aceste dispozitive erau folosite de către oamenii de ştiinţă din film şi, confrom, Samsung, acestea au reprezentat primele tablete adevărate şi nu iPad-urile.

10. Maşinile fără şofer, Total Recall

Acest film din 1984 prezintă un concept la care oamenii de ştiinţă de la o multitudine de instituţii de cercetare şi companii private lucrează în mod activ: crearea unui algoritm care să permită deplasare maşinilor prin trafic, în siguranţă, fără a fi nevoie de un şofer la volan. NASA pare a fi interesată de acest doemniu şi asta deoarece asta ar permite construirea unor roboţi mai eficienţi care să exploreze spaţiul cosmic.

 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase