Home » D:News » Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci

Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci

Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci
Publicat: 13.05.2020
Descoperirea acestui virus dovedeşte că SARS-CoV-2 nu a fost creat în laborator.

Odată cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19, oamenii de ştiinţă din întreaga lume au încercat să afle unde a apărut şi care sunt mutaţii care au făcut ca acesta să treacă de la animale la oameni. Un studiu recent, efectuat pe 302 mostre, colectate de la 207 lilieci din provincia Yunnan, China, în cea de a doua jumătate a anului 2019, a dus la descoperirea unui nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2: RmYN02, notează Science Alert.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că acest nou virus prezintă o serie de „inserţii” în genomul său, acestea demonstrând că situaţia asemănătoare identificată în cazul SARS-CoV-2 poate să apară în mod natural, fără intervenţii de laborator.

„În special, s-a teoretizat că inserţia S1/S2 este extrem de neobişnuită şi poate să indice manipularea în laborator. Lucrarea noastră arată foarte clar că aceste evenimente apar în mod natural în viaţa sălbatică. Acest lucru oferă dovezi puternice împotriva teoriilor conform cărora SARS-CoV-2 a scăpat din laborator”, explică Weifeng Shi, microbiolog al Universităţii Medical Shandong.

Liliecii potențială sursă de coronvirusuri

Analizele au relevat faptul că între SARS-CoV-2 şi RmYN02 există o serie de similarităţi, cu toate astea, este improbabil ca primul să fie un descendent al celui de al doilea, mai ales dacă luăm în calcul asemănarea de 61,3% dintre proteinele pe care cele două virusuri le folosesc pentru a se insera în celulele gazdelor.

„Studiul nostru reafirmă faptul că liliecii, în special cei din genul Rhinolophus, sunt rezervoare naturale importante pentru coronavirusuri şi în prezent adăpostesc cele mai apropiate rude ale SARS-CoV-2, deşi această imagine se poate schimba odată cu creşterea eşantionării faunei sălbatice”, notează cercetătorii într-un studiu.

Studiul a fost publicat în Current Biology.

Citește și:

Noul coronavirus are aproape 200 de mutaţii. Specialist: Nu avem de ce să ne temem

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase