Home » D:News » Noul coronavirus ar fi putut să ajungă neobservat în SUA mult mai devreme

Noul coronavirus ar fi putut să ajungă neobservat în SUA mult mai devreme

Noul coronavirus ar fi putut să ajungă neobservat în SUA mult mai devreme
Publicat: 14.05.2020
La data de 27 decembrie 2019, un bărbat care locuia în suburbiile de nord din Paris s-a prezentat la unitatea de urgenţe a unui spital cu febră, dureri în piept şi tuse cu sânge.

Medicii nu au ştiut la acel moment, dar mostre respiratorii congelate colectate din timpul infecţiei şi testate din nou luni mai târziu au arătat că avea COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, chiar dacă bărbatul nu mai plecase din Franţa din luna august.

Pe atunci, boala era numită Wuhan Coronavirus, reprezentând locul în care noul coronavirus a fost descoperit pentru prima oară de către epidemiologi, în decembrie, scrie Science Alert.

Aproape o lună mai târziu după cazul de infecţie din Franţa, la data de 21 ianuarie 2020, Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA (CDC) a confirmat primul caz cunoscut de COVID-19 din Statele Unite: un bărbat în jur de 30 de ani care călătorise recent în China. În aceeaşi zi, CDC a mai anunţat că riscul faţă de populaţia americană rămâne scăzut, chiar dacă virusul se răspândea în Asia.

Totuşi, noi dovezi sugerează că virusul se răspândea deja în afara Asiei, nu doar în ţările europene precum Franţa şi Italia, dar ar fi ajuns deja şi în New York şi Florida. Aşa-numitul „Wuhan coronavirus” s-ar fi răspândit neobservat timp de săptămâni întregi în afara continentului asiatic.

Preşedintele Donald Trump a aşteptat până la 11 martie să întrerupă zborurile dinspre Europa în SUA, multe luni după ce turiştii din acel continent ar fi trecut deja Atlanticul cu tot cu noul virus.

Există câteva motive pentru care SUA a întârziat atât de mult până a descoperit COVID-19 pe teritoriul său. Atunci când o nouă boală apare, este uşor de presupus (şi sperat) că epidemia va rămâne problema altcuiva, în special atunci când sistemele de depistare a bolii şi testele pentru diagnosticare nu sunt eficiente.

Adăugând la aceste probleme un virus foarte contagios, dar şi faptul că modul nostru de a călători a atins niveluri record, reiese astfel o reţetă perfectă pentru un adevărat dezastru pandemic.

Modul nostru de a călători este fără precedent

Ultima pandemie a fost gripa H1N1 care a apărut în Mexic în 2009, în timpul unei economii globale dificile datorită căreia mişcarea la nivel internaţional era mai potolită.

Însă, zborurile la nivel mondial atinseseră un nivel aproape dublu la momentul în apariţiei lui COVID-19.

„Experţii medicale au tot spus asta de ani buni. Nu avem sisteme eficiente de monitorizare la nivel mondial a bolilor umane pentru a depista cu adevărat infecţii”, a declarat Marc Lipsitch în 2018, epidemiolog de la Harvard care studiază boli infecţioase.

În timp ce oamenii se mişcă, bolile se răspândesc

Epidemiile au fost mereu influenţate de mişcarea oamenilor.

„La nivel de societate, avem un obicei oribil de a da vina unii pe alţii pentri bolile infecţioase”, a spus dr. Edward Halperin, CEO al New York Medical College, amintind şi că sosirea europenilor pe continentul american a îmbolnăvit populaţia nativă şi a adus alte boli înapoi în Europa.

În ceea ce priveşte actuala pandemie, SUA a greşit enorm pentru că s-a concentrat doar pe China şi a testat şi monitorizat doar oamenii care veneau din acea ţară, în loc să recunoască şi alte locuri din care ar fi putut proveni virusul.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Autorităţile din Wuhan vor să testeze pentru coronavirus toată populaţia de 11 milioane de locuitori, în numai 10 zile

Purtătorul de cuvânt al lui Putin are coronavirus

Primele semne ale infecţiei cu noul coronavirus la copii. Ce arată un studiu recent din China

Care este, de fapt, cel mai bun dezinfectant din lume pentru uzul extern pe timp de pandemie de coronavirus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase