Home » D:News » Un tip de ventilatoare a fost interzis în Rusia după ce a luat foc, omorând oameni. Aceste aparate au fost trimise şi americanilor

Un tip de ventilatoare a fost interzis în Rusia după ce a luat foc, omorând oameni. Aceste aparate au fost trimise şi americanilor

Un tip de ventilatoare a fost interzis în Rusia după ce a luat foc, omorând oameni. Aceste aparate au fost trimise şi americanilor
Publicat: 14.05.2020
Un anumit tip de ventilator a fost interzis în Rusia de către Roszdravnadzor, autoritatea de supraveghere medicală, după ce şase persoane au murit în incendii în spitale care ar fi implicat două astfel de maşini. Aceste aparate au fost trimise şi în SUA.

Cinci persoane au murit marţi la un spital din St Petersburg – inclusiv patru într-o unitate de terapie intensivă pentru coronavirus, potrivit unui avocat local. O sursă a declarat agenţiei de ştiri TASS că incendiul a izbucnit după ce un ventilator – folosit pentru a ajuta pacienţii grav bolnavi de COVID-19 să respire – a izbucnit în flăcări în secţie.

Un incendiu similar – provocat de acelaşi model de ventilator, potrivit unei surse TASS – a ucis sâmbătă o persoană într-un spital din Moscova.

Roszdravnadzor, instituţia care supraveghează sistemul de asistenţă medicală din Rusia, a verificat marţi calitatea şi siguranţa ventilatoarelor din cele două spitale, iar spitalul din St Petersburg a spus că nu va mai folosi modelul în cauză. Producătorul a îndemnat totuşi oamenii să nu tragă concluzii grăbite. 

Miercuri, Roszdravnadzor a decis interzicerea acestor ventilatoare.

Modelul în cauză, Aventa-M, s-a numărat printre cele trimise în Statele Unite la începutul lunii aprilie, pentru a ajuta sistemul medical să facă faţă epidemiei de coronavirus şi este realizat de o firmă aflată sub sancţiunile SUA.

Uzina UPZ din Chelyabinsk, la 1.500 km la est de Moscova, a confirmat că Aventa-M este unul dintre produsele sale. „Nu avem date oficiale despre dispozitivele care au fost instalate în zona incendiului (St Petersburg)”, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Rusia este destul de bine aprovizionată cu ventilatoare şi şi-a sporit producţia internă de la izbucnirea epidemiei.

Experţii în date şi unii medici spun că multe maşini utilizate în afara oraşelor mari ale Rusiei sunt vechi – dar TASS a spus că ventilatorul din St Petersburg este nou şi a fost instalat luna aceasta.

Concernul KRET, care controlează UPZ, a declarat că ventilatoarele sale au trecut toate testele necesare şi au fost folosite de unităţile medicale din Rusia din 2012 fără probleme de securitate.

„Analizăm diferite scenarii: starea reţelei (electricitate), infrastructura instituţiilor medicale, echipamentele medicale şi respectarea normelor de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase