Home » D:News » Medicamentul care ar putea pune capăt pandemiei. Cercetătorii din China susțin că nu ar mai fi nevoie de vaccin

Medicamentul care ar putea pune capăt pandemiei. Cercetătorii din China susțin că nu ar mai fi nevoie de vaccin

Medicamentul care ar putea pune capăt pandemiei. Cercetătorii din China susțin că nu ar mai fi nevoie de vaccin
Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 21.05.2020

Un laborator din China a anunțat că dezvoltă un medicament care ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus, fără a mai fi nevoie de un vaccin. 

Medicamentul testat de oamenii de știință de la prestigioasa Universitate Peking din China a redus perioada de recuperare pentru cei infectați. De asemenea, medicamentul a oferit imunitate de scurtă durată, au mai spus cercetătorii.

Sunney Xie, directorul Centrului de Inovație în Genomică al Universității, a declarat pentru AFP că medicamentul pentru coronavirus a avut succes în stadiul de testare pe animale.

Medicamentul care ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus

„Atunci când am injectat anticorpii de neutralizare în șoarecii infectați, după cinci zile cantitatea virală a fost redusă semnificativ. Asta înseamnă că acest medicament ar putea avea un efect terapeutic”, a spus Xie.

Medicamentul folosește anticorpi capabili să neutralizeze pe care echipa lui Xie i-a izolat din sângele a 60 de pacienți vindecați. Aceștia sunt produși de sistemul imunitar uman pentru a preveni infectarea celulelor de către viruși.

Un studiu asupra cercetărilor echipei, publicat în jurnalul științific Cell, sugerează că folosirea anticorpilor oferă un posibil „tratament” pentru boală și scurtează timpul de recuperare.

Xie a mai spus că echipa sa lucrează „zi și noapte” căutând anticorpii, scrie MedicalXpress.

Cercetătorul a adăugat că speră ca medicamentul împotriva coronavirusului să fie gata până la venirea sezonului de iarnă astfel încât să prevină un alt doilea val epidemic. SARS-CoV-2 a infectat deja 4.8 milioane de oameni și a ucis 315.000.

„Planurile pentru testele clinice sunt deja în desfășurare”, a spus Xie, adăugând că testele vor avea loc în Australia și alte țări din moment ce cazurile au scăzut în China.

„Speranța este că acești anticorpi capabili să neutralizeze vor deveni un medicament specializat care ar putea pune capăt pandemiei”, a continuat Xie.

China are deja cinci potențiale vaccinuri aflate la stadiul de teste umane, a anunțat un oficial medical.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că dezvoltarea unui vaccin ar putea dura între 12 și 18 luni.

Oamenii de știință au mai subliniat și potențialele benefice ale tratamentului cu plasmă de la persoanele vindecate. Peste 700 de pacienți au primit terapie cu plasmă în China. Autoritățile au declarat că procesul are „efecte terapeutice foarte bune”.

„Totuși, plasma este limitată”, a menționat Xie, care a adăugat că cei 14 anticorpi din medicamentul echipei sale pot fi puși rapid în producția în masă.

Prevenție și tratare a coronavirusului

Folosirea de anticorpi în tratamente medicamentoase nu este nouă. A avut succes în tratarea de alte virusuri precum HIV, Ebola și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Xie a mai spus că cercetătorii au avut un „avantaj” pentru că epidemia a început în China înainte să se răspândească și în alte țări.

Medicamentul Remdesivir, folosit pentru Ebola, a fost considerat un posibil tratament pentru COVID-19. Testele clinice din SUA au arătat că a scurtat cu o treime timpul de recuperare la unii pacienți. Totuși, diferența în mortalitate nu a fost semnificativă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Remdesivir ar putea fi pus spre vânzare, în UE, ca tratament anticoronavirus

Remdesivir, testat în combinaţie cu alte tratamente, pentru creşterea eficienţei împotriva COVID-19

Care este, de fapt, cel mai bun dezinfectant din lume pentru uzul extern pe timp de pandemie de coronavirus

Urmele pandemiei de COVID-19 vor fi păstrate în gheţari

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase