Home » D:News » WP: Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea depista simptome de Covid-19

WP: Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea depista simptome de Covid-19

WP: Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea depista simptome de Covid-19
Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 01.06.2020

Datele colectate de dispozitive pentru monitorizarea activităţilor sportive pot evidenţia simptome de coronavirus cu câteva zile înainte ca o persoană să îşi dea seama că este infectată, arată rezultatele unor studii, conform cotidianului The Washington Post.

Acest lucru înseamnă că dispozitive pentru monitorizarea activităţilor de fitness ar putea deveni aparate pentru depistarea semnelor de îmbolnăvire.

Datele preliminare a două studii academice reprezintă un pas mic în combaterea coronavirusului, dar un pas enorm pentru tehnologiile de monitorizare. Dacă aparate precum Fitbits, Oura sau ceasuri smart Apple se dovedesc a fi sisteme efective de avertizare, acest lucru ar putea conduce la redeschiderea comunităţilor şi locurilor de muncă, evoluând de la noutăţi tehnologice la elemente esenţiale pentru sănătate.

Începând din martie, mai multe studii au analizat dacă prin colectarea constantă a datelor prin dispozitive de monitorizare a activităţilor sportive pot apărea indicii privind infectarea cu noul coronavirus. Săptămâna trecută, Fitbit a anunţat propriul efort de cercetare. Deocamdată, nu au fost efectuate studii clinice, ci doar au fost analizate datele colectate.

Simptome de Covid-19 depistate de către dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive

Cel mai mare potenţial l-ar putea avea un inel smart numit Oura. Dispozitivul wireless care costă 300 de dolari colectează date despre ritmul cardiac, respiraţie şi temperatura corpului, un element esenţial pentru depistarea coronavirusului.

Inelul de monitorizare a semnelor vitale, produs de o companie care are sedii în Finlanda şi SUA, este utilizat în studii efectuate de Universitatea din statul american Virginia de Vest şi de Universitatea din California. La teste au participat zeci de mii de angajaţi din domeniul sănătăţii, scrie Mediafax.

Un alt studiu este efectuat de Institutul Scripps Research, cu un ceas smart produs de Apple, având preţul de 400 de dolari. Studiul verifică dacă datele despre ritmul cardiac sunt suficiente pentru depistarea infectării cu noul coronavirus sau despre alte infecţii virale.

Niciunul dintre studii nu a prezentat rezulatele oficiale, dar există indicii că ideea funcţionează. Cercetătorii Institutului pentru Neuroştiinţe Rockefeller, din cadrul Universităţii din statul Virginia de Vest au stabilit că datele colectate de inelul smart Oura, împreună cu o aplicaţie de măsurare cognitivă şi a unor tipuri de simptome, pot semnala cu un avans de trei zile dacă o persoană va avea febră, tuse ori insuficienţă respiratorie.

Simptomele pot fi depistate cu un avans de trei zile

Profesorul Ali Rezai, directorul Institutului, consideră foarte importantă tehnologia, întrucât pot fi depistate infecţiile prematur, când nu există simptome dar poate exista contagiere.

El numeşte combinaţia inelului smart şi a aplicaţiei „sistem digital EPP” – echipament personal de protecţie. „Aparatele pot spune: «acest om trebuie să stea acasă, nu trebuie să iasă, pentru a nu-i infecta pe alţii»”, a subliniat el.

În plus, cercetători ai Universităţii Stanford care studiază modificări ale ritmului cardiac constatate prin dispozitivul Fitbits au anunţat că au putut depista coronavirusul anterior ori în acelaşi timp cu diagnosticarea standard la 11 din cei 14 pacienţi supuşi studiului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase