Cercetătorii s-au „jucat” cu celule umane și le-au oferit puteri de invizibilitate

07 06. 2020, 12:00

O echipă de cercetători din California s-a „jucat” cu genetica celulelor umane și le-au modificat astfel încât să aibă abilități de camuflare.

Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, oamenii de știință s-au inspirat din genetica calamarilor. Cercetătorii au modificat celulele umane astfel încât acestea să producă o proteină cunoscută drept „reflectin”.

Acest tip de proteină împrăștie lumina pentru a crea transparență sau luciu.

Trucul acestor specii de moluște cefalopode decapode este cu adevărat bizar, însă poate oferi oamenilor de știință o nouă cale de explorare a geneticii. De asemenea, oamenii de știință ar putea modifica anumite aspecte ale celulelor umane.

Cercetătorii s-au „jucat” cu celule umane pentru a le oferi puteri de invizibilitate

Ar fi de-a dreptul fascinant să vedem cât de departe am putea ajunge cu celule umane capabile de invizibilitate, însă, din păcate, noile cercetători nu s-au concentrat doar pe acest aspect.

În schimb, inginerii biomoleculari de la Universitatea din California susțin că tehnica lor de modificare a genelor ar putea avea ca rezultat noi materiale capabile să împrăștie lumina.

Studiul mai sugerează că oamenii de știință care analizează alte trăsături genetice ar putea să simula metodologia, astfel prezentând o cale de a folosi celule umane precum o „cutie cu nisip” pentru bioinginerie.

Oamenii de știință s-au inspirat din genetica calamarilor. Sursa foto: Nature

Această „cutie cu nisip” ar putea să fie extrem de utilă. Echipa de cercetători a reușit să determine celulele umane să integreze complet structurile care produc proteinele „reflectin”.

În esență, trucul genetic a fost un succes major, notează Futurism.

„Prin intermediul unei metode de microscopie, am reușit să stabilim faptul că structurile proteice au caracteristici optice diferite atunci când le-am comparat cu citoplasma din interiorul celulelor. Cu alte cuvinte, structurile s-au comportat aproape la fel din punct de vedere optic ca atunci când se află în celulele lor cefalopode natale”, a explicat cercetătorul Alon Gorodetsky.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Nature Communications.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Celulele ”zombie” din creier pot deveni neuroni activi

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule T care poate elimina mai multe tipuri de cancer

Procedură experimentală cu celule stem împotriva problemelor cardiace testată pe doi pacienți din China

S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire