Home » D:News » Omenirea trece prin cea mai severă criză de sănătate și criză economică de după Al Doilea Război Mondial

Omenirea trece prin cea mai severă criză de sănătate și criză economică de după Al Doilea Război Mondial

Omenirea trece prin cea mai severă criză de sănătate și criză economică de după Al Doilea Război Mondial
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 11.06.2020

Incidența COVID-19 reprezintă cea mai severă criză de sănătate și criză economică de după Al Doilea Război Mondial, cu impact fără precedent la nivelul pieței forței de muncă și bunăstării, arată un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Conform unui raport al Băncii Transilvania, OCDE a publicat prima ediție din 2020 a raportului macroeconomic mondial, cu titlul “World Economy on a Tightrope”. În cadrul raportului experții OCDE prezintă două scenarii macroeconomice, cu un singur val de pandemie, respectiv cu două valuri ale acestui șoc.

Conform acestui raport incidența COVID-19 reprezintă cea mai severă criză de sănătate și criză economică de după Al Doilea Război Mondial, cu impact fără precedent la nivelul pieței forței de muncă și bunăstării.

În accepțiunea OCDE economia mondială se poziționează în prezent în a doua fază a maratonului declanșat de incidența pandemiei, caracterizată prin relaxarea graduală a restricțiilor și atitudine vigilentă pentru evitarea apariției altui val.

Experții OCDE atrag atenția cu privire la deteriorarea dramatică a climatului macroeconomic în al doilea trimestru al anului curent (ritm trimestrial de ajustare de peste 10%), cu impact la nivelul pieței forței de muncă (creșterea ratei șomajului spre niveluri ridicate), dar și în sfera finanțelor publice (majorarea semnificativă a deficitului și datoriei publice, inclusiv în contextul amplelor măsuri implementate în ultimele luni).

Cât va scădea economia mondială

Conform primului scenariu elaborat de experții OCDE economia mondială ar putea să scadă cu 6% an/an în 2020, o redinamizare la 5,2% an/an fiind prognozată pentru 2021.

În acest scenariu PIB-ul SUA s-ar putea diminua cu 7,3% an/an în 2020, dar ar putea crește cu 4,1% an/an în 2021.

Pentru economia Chinei experții OCDE previzionează o ajustare cu 2,6% an/an în 2020, urmată de creștere cu 6,8% an/an în 2021.

În acest scenariu PIB-ul Zonei Euro ar putea să scadă cu 9,1% an/an în 2020, o redinamizare la 6,5% an/an fiind prognozată pentru 2021.

Conform celui de-al doilea scenariu economia mondială se va ajusta cu 7,6% an/an în 2020, iar procesul de redinamizare va fi unul mai lent (avans cu 2,8% an/an în 2021).

Pentru economia SUA experții OCDE prognozează un declin cu 8,5% an/an în 2020, urmat de o creștere cu 1,9% an/an în 2021.

PIB-ul Chinei s-ar putea diminua cu 3,7% an/an în 2020, o redinamizare la 4,5% an/an fiind previzionată pentru 2021.

În ceea ce privește economia Zonei Euro al doilea scenariu OCDE indică perspectiva unei scăderi cu 11,5% an/an în 2020, urmată de creștere cu 3,5% an/an în 2021.

Care sunt factorii de risc

Printre factorii de risc pentru evoluția economiei mondiale și economiilor statelor dezvoltate în trimestrele următoare raportul OCDE menționează:

1. creșterea semnificativă a șomajului pentru salariații cu venituri mici, dat fiind impactul pandemiei asupra sectoarelor cu o pondere ridicată a acestor categorii de angajați;

2. deteriorarea severă a perspectivelor de integrare pe piața forței de muncă pentru tineri;

3. gradul ridicat de îndatorare pentru companiile din sectoarele cele mai afectate de pandemie;

4. perspectiva reintensificării percepției de risc pe piețele financiare, îndeosebi la nivelul țărilor emergente.

Experții OCDE recomandă continuarea mix-ului relaxat/acomodativ de politici economice, mai ales în contextul perspectivelor de persistență a inflației la un nivel redus pe termen mediu.

De asemenea, raportul OCDE atrage atenția cu privire la importanța investițiilor în sistemul de sănătate (inclusiv în producția de echipamente medicale), consolidării măsurilor de testare și monitorizare (pentru evitarea unui alt val de pandemie) și întăririi cooperării globale pentru descoperirea unui vaccin/tratament.

Totodată, raportul OCDE atrage atenția cu privire la importanța măsurilor de susținere a salariaților și firmelor afectate de incidența pandemiei, inclusiv prin proiecte de restructurare și digitalizare și continuarea politicilor pentru evitarea unor șocuri de lichiditate.

Nu în ultimul rând, experții OCDE menționează perspectiva implementării de planuri de relansare post-pandemie, cu accent pe tranziția spre economia verde și politici fiscal-bugetare axate pe principii de impozitare progresivă și echitate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase