Home » Cultură » 5 comori care s-au pierdut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial

5 comori care s-au pierdut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial

5 comori care s-au pierdut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial
Publicat: 03.05.2020
În timpul luptelor din cel de Al Doilea Război opere de artă, bani şi bijuterii au fost ascunse sau furate.

În haosul luptelor din cea de-a doua conflagraţie mondială au fost pierdute o multitudine de comori din întreaga lume; fie că vorbim de opere de artă, piese de mobilier, bijuterii sau monede, ştim sigur că unele nu au mai fost returnate proprietarilor de drept: persoane private, muzee sau palate.

În ceea ce priveşte deposedarea persoanelor şi a muzeelor de opere de artă, naziştii par a fi cel mai elocvent exemplu pe care îl avem la îndemână, istoricii consemnând faptul că Adolf Hitler intenţiona să construiască un muzeu în care să fie expuse capodoperele marilor clasici. Totuşi, de dragul imparţialităţii şi exactităţii istorice, trebuie să precizăm faptul că şi alte forţe combatante au furat şi ascuns o multitudine de comori. History a realizat o listă cu cinci astfel de comori care au fost pierdute în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

1. Aurul generalului japonez Yamashita

Yamashita Tomoyuki a fost un general din Imperiul Japonez care a coordonat ocupaţia japoneză în Filipine între 1944 şi 1945. Conform legendei, el a primit de la  împăratul Hirohito misiunea de a ascunde aur din trezorerie în tunelurile din Filipine, se pare că planul era să folosească comoara pentru a reconstrui Japonia după război.

De-a lungul timpului, povestea aurului ascuns în aceste tuneluri a atras sute de exploratori dornici să-şi încerce norocul.

2. Camera de chihlimbar

Proiectată la începutul secolului XVIII, Camera de chihlimbar era un set ornat de panouri de perete de la podea până la tavan decorate cu chihlimbar, pietre semipreţioase şi aur. În 1716, regele prusac Frederick William I a oferit panourile  împăratului rus Petru cel Mare ca simbol al alianţei cu acesta împotriva Suediei.

Când naziştii au invadat Uniunea Sovietică în 1941, panourile Camerei a fost mutată în oraşul Puşkin. Considerând că Camera este o artă germană care le aparţine, naziştii au dezasamblat panourile şi le-au expediat la un muzeu al castelului din Königsberg, Germania (acum Kaliningrad, Rusia). În 1944, bombardamentele aliate au distrus oraşul, muzeul castelului şi probabil şi această comoară.

3. Aurul generalului Rommel

În 1943, în timpul ocupaţiei germane a Tunisiei, naziştii au furat o cantitate mare de aur de la evrei pe insula Djerba. Au expediat aurul în Corsica, o insulă între coastele Franţei şi Italia, dar se presupune că s-a scufundat în călătoria sa din Corsica în Germania.

Deşi datele despre această cantitate de aur sunt neclare, aceasta este cunoscută după numele generalului Rommel, cel care a condus ostilităţile împotriva Aliaţilor în nordul Africii. În romanul ”On Her Majesty’s Secret Service”, o carte din seria James Bond, sunt făcute câteva trimiteri la această comoară.

4. Omul din Peking

În septembrie 1941, China a trimis 200 de fosile umane timpurii în SUA pentru a fi păstrate în siguranţă în cazul în care Japonia ar invada. Cu toate acestea, fosilele „Omul din Peking” nu au ajuns niciodată la destinaţie.

În 2012, cercetătorii au sugerat că fosila ar fi putut fi înmormântată la o fostă bază marină a Statelor Unite din China şi acoperită cu asfalt. Din fericire, cercetătorii chinezi au făcut copii ale fosilelor înainte de a dispărea, astfel încât oamenii de ştiinţă le pot studia şi astăzi.

5. „Portretul unui tânăr” de Rafael

Naziştii au furat o mulţime de tablouri în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar unul dintre cele mai faimoase şi importante din punct de vedere istoric pentru a dispărea este „Portretul unui tânăr” al artistului renascentist Rafael. Naziştii au confiscat tabloul de la Muzeul Prinţului Czartoryski din Cracovia în 1939.

Tabloul s-a aflat în posesia lui Hans Frank, cel care a guvernat teritoriul Poloniei ocupate de nazişti, fiind expus în Castelul Wawel. Cu toate acestea, când trupele americane l-au arestat pe Frank la castel în acel an, pictura şi alte peste 800 de artefacte lipseau.

Citeşte şi:

Misterele istoriei: unde este ascuns aurul naziştilor?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase