Home » D:News » Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Publicat: 14.06.2020

Particule de microplastice echivalente cu aproape 300 de milioane de sticle de plastic ajung odată cu picăturile de ploaie în parcurile naționale ale Statelor Unite, precum Grand Canyon și Joshua Tree, a descoperit o echipă de cercetători.

În urma unui studiu asupra 11 zone vestice izolate, inclusiv parcurile naționale americane Great Basin și Craters of the Moon, oamenii de știință au descoperit că peste 1.000 de tone de particule de microplastice au călătorit prin atmosferă prin ploaie sau particule de apă.

Oamenii de știință au descoperit că plouă cu tone de microplastice

Majoritatea microplasticelor sunt fragmente din bucăți mai mari de plastic. Plasticul nu este biodegradabil. Așadar, obiectele din plastic care ajung în gropi de gunoi sau depozite de deșeuri se descompun în microplastice și ajung în atmosferă, pământ și apă.

Janice Brahney, cercetător coordonator la Universitatea de stat din Utah, numește acest proces ca „plastic scăpat de sub control”. Unele microplastice au călătorit prin sistemele naturale ale Terrei pentru perioade lungi de timp.

Echipa sa a descoperit că microplasticele umede, numite așa pentru că sunt transportate prin condiții atmosferice umede, cel mai probabil au fost perturbate de o furtună și duse în atmosferă. De asemenea, acestea au provenit din zone urbane vaste. Prin comparație, microplasticele uscate au imitat tiparele de dispersare a celor de praf și s-au deplasat pe distanțe lungi, traversând continente întregi.

Particulele minuscule au ajuns în atmosfera Pământului

Oamenii de știință au mai asociat particulele de microplastice cu fluctuațiile din propietățile termale ale solului, astfel provocând pierderea florei.

Brahney susține că aceste noi cercetări reprezintă doar începutul pentru înțelegerea modului prin care microplasticele se deplasează prin ecosisteme, informează The Guardian.

„Ne-am dat seama că ar fi trebuit, de fapt, să ne așteptăm la asta. Plasticul poate să se fragmenteze în bucăți minuscule care pot fi cărate cu ușurință de vânt”, a explicat Brahney. „Acest aspect ne-a scăpat pur și simplu”, a mai adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Larvele de muşte Caddis folosesc microplastice pentru a-şi construi adăposturi

Adevăruri greu de înghițit. Păsările consumă sute de bucăți de plastic în fiecare zi

STUDIU. Particule de plastic, descoperite în ”aerul curat” de la malul mării

Unul dintre motivele pentru care egiptenii antici au construit Sfinxul, dezvăluit prin Echinocţiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase