Home » D:News » Strada din Cluj-Napoca pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele fostei disidente

Strada din Cluj-Napoca pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele fostei disidente

Strada din Cluj-Napoca pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele fostei disidente
Publicat: 03.07.2020

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele fostei disidente a regimului comunist Doina Cornea. Decizia a fost aprobată joi de Consiliul Local.

Primarul Emil Boc a declarat că, în semn de respect și pentru cinstirea memoriei Doinei Cornea, a propus ca strada Alba Iulia, pe care a locuit aceasta, să îi poarte numele.

Pe strada Alba Iulia locuiesc 36 de persoane. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Strada pe care a locuit Doina Cornea îi va purta numele

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, a declarat pentru MEDIAFAX că se bucură că autoritățile locale au reușit să dea numele mamei sale străzii unde a locuit cea mai mare parte a vieții.

„Mulțumesc Consiliului Local și primarului Emil Boc care, acum doi ani, când a murit mama, m-a întrebat dacă sunt de acord ca o stradă din Cluj-Napoca să poarte numele Doinei Cornea. I-am spus atunci că doresc ca strada pe care a locuit, Alba Iulia, să îi poarte numele. Aici se află și casa care va fi transformată în Casă memorială”, a spus Iuhas.

Doina Cornea a murit în 4 mai 2018 la locuința sa din Cluj-Napoca la vârsta de 88 de ani, scrie Mediafax.

Doina Cornea, glasul disidenţei anticomuniste

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat.

Stabilită în oraşul de pe Someş, nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80, Doina Cornea a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Vest, în care care denunţa “sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Ceauşescu. Acest fapt a atras mânia dictatorului. Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o.

Pentru curajul de a se opune regimului, a fost dată afară din facultate. A avut noroc, totuşi, că nu a păţit ceva mai grav, cu fiica ei, Ariadna, fugită în Franţa, şi care, de departe, veghea ca mamei sale să nu-i însceneze securiştii vreun „accident”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase