Home » D:News » Raport al unei experte ONU: lumea intră într-o nouă epocă a dronelor militare 

Raport al unei experte ONU: lumea intră într-o nouă epocă a dronelor militare 

Raport al unei experte ONU: lumea intră într-o nouă epocă a dronelor militare 
Credit foto: Pixabay
Publicat: 13.07.2020

Expertul explică faptul că folosirea dronelor de către guvernele lumii nu este supusă unor reglementări clare.

Agnes Callamard, un expertă a ONU e prezentat recent un raport în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în care explică faptul că trebuie analizat și reglementat modul în care dronele militare sunt folosite, notează Tech Xplore.

Experta explică faptul că modul în care sunt produse și folosite dronele militare nu este guvernat de către acordurile internaționale. „Nu există standarde solide care să reglementeze dezvoltarea, proliferarea, exportul sau capacitatea de utilizare a dronelor. Fără transparență. Fără supraveghere eficientă. Fără răspundere”, explică aceasta.

O nouă epocă a dronelor

„Se pare că atacurile cu drone sunt folosite de factorii de decizie și de către militari pentru eficiența relativă, eficacitatea, adaptabilitatea, acceptabilitatea și câștigul de capital politic”, notează Callamard în raport.

Trebuie precizat faptul că raportul întocmit de către Agnes Callamard a fost prezentat în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și că nu reprezintă poziția acestui organism.

În cadrul raportului explică faptul că dronele au devenit o parte integrantă a forței de atac a diferitelor entități de pe glob, fie ele state sau non-state. În total, 102 țări au drone în inventarul militar și cel puțin 40 au sau își cumpără drone armate.

Dată fiind proporția în care sunt folosite, dar și ritmul în care evoluează tehnologia dronelor, Callamard recomandă țărilor să stabilească și să respecte o serie de reglementări legate de folosirea acestor echipamente.

Citește și:

Turcia își dotează forțele militare cu noi echipamente. Armata va primi în curând 500 de drone ucigașe Kargu

Dronele sunt mai vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice decât am crede

Dronele înzestrate cu tehnologie de recunoaştere facială ajută la găsirea persoanelor dispărute

Alimentarea în timpul zborului, soluţia pentru prelungirea perioadei de utilizare a unei drone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase