Home » D:News » Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale

Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale

Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale
Credit foto: Pixabay
Publicat: 14.08.2020

Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Sistemul ar putea detecta virusul prin intermediul vocii şi tusei. Platforma are lansarea în septembrie şi va fi disponibilă în opt limbi, conform Agenției EFE.

În doar câteva luni oamenii vor putea şti dacă sunt infectați cu coronavirus cu ajutorul inteligenţei articiale.

Sistemul, dezvoltat de un grup de specialişti din Luxemburg, va permite oamenilor să își pună singuri diagnosticul prin intermediul vocii lor.

Afecțiunile respiratorii pot fi aflate din vocile pacienţilor

Vor fi colectate registre de voce din partea mai multor oameni care tuşesc, pentru a se determina parametrii tusei şi ai vocii.

„Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, a declarat specialistul Muhannad Ismael pentru agenţia EFE.

23 de proiecte de cercetare vor primi fonduri UE în valoare de 128 de milioane de euro

Un număr de 23 de noi proiecte de cercetare vor fi sprijinite cu 128 de milioane euro de către Comisia Europeană (CE) ca răspuns la pandemie.

CE a anunțat săptămâna aceasta că finanțarea pusă la dispoziție în cadrul programului de cercetare și inovare al UE Orizont 2020 face parte din angajamentul asumat de Comisie de a aloca 1,4 miliarde euro inițiativei privind răspunsul mondial la coronavirus, lansată de președinta Ursula von der Leyen în mai 2020.

Cele 23 de proiecte selectate pentru finanțare implică 347 de echipe de cercetare din 40 de țări, inclusiv 34 de participanți din 16 țări din afara UE.

„Finanțarea va permite cercetătorilor să combată pandemia și consecințele acesteia prin consolidarea capacității industriale de producție și implementare a unor soluții ușor accesibile, să dezvolte tehnologii medicale și instrumente digitale, să îmbunătățească înțelegerea efectelor comportamentale și socioeconomice ale pandemiei și să învețe din experiența tratării unor grupuri mari de pacienți (cohorte) din întreaga Europă”, arată oficialii europeni.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat că finanțarea de urgență din cadrul programului 2020 va permite cercetătorilor să elaboreze rapid soluții cu și pentru pacienți, lucrători din domeniul sănătății, spitale, comunități locale și întreprinderi.

„Rezultatele obținute le vor permite acestora să fie mai bine pregătiți și să supraviețuiască infecțiilor cu coronavirus. Este încurajator să asistăm la mobilizarea atât de rapidă și de puternică a comunității cercetătorilor”, a spus Gabriel.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat că răspunsul la această cerere arată bogăția de idei noi de combatere a coronavirusului, inclusiv a noilor soluții digitale în materie de sănătate.

„Soluțiile și tehnologiile digitale ne-au permis să rămânem conectați și să interacționăm unii cu alții în perioada de izolare. Ele vor constitui, de asemenea, o parte esențială a răspunsului pe termen lung la acest virus și vor contribui la sporirea rezilienței noastre”, a subliniat Breton.

Comisia Europeană negociază în prezent acorduri de grant cu beneficiarii selectați.

Noile proiecte vor acoperi reorientarea proceselor de fabricație în vederea producerii rapide de materiale și de echipamente medicale vitale necesare pentru testare, tratament și prevenire sau dezvoltarea de tehnologii medicale și instrumente digitale pentru a îmbunătăți detectarea, supravegherea și îngrijirea pacienților.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase