Home » D:News » Un asteroid mai mare decât un teren de baschet va trece astăzi pe lângă Pământ

Un asteroid mai mare decât un teren de baschet va trece astăzi pe lângă Pământ

Publicat: 01.09.2020
Un asteroid mai mare decât un teren de baschet va trece astăzi pe lângă Pământ
Credit foto: Shutterstock

NASA a anunțat că asteroidul 2011 ES4 va trece astăzi la o distanță de 72.000 de kilometri de Pământ.

Cu un diametru estimat între 22 și 49 de metri, asteroidul care se va apropia de Terra în 1 septembrie, la 19:12 (ora României), este mai mare decât un teren de baschet, însă nu va reprezenta nicio amenințare pentru planeta noastră, a anunțat NASA.

Asteroidul 2011 ES4 se va afla la o distanță „de cel puțin” 72.000 de km de Pământ, a anunțat NASA Asteroid Watch, citată de Fox News. Roca spațială este considerată „aproape” la nivel astronomic (NEO) și se află la o distanță mai mică de Pământ comparativ cu Luna.

2011 ES4 a fost observat pentru prima dată în 2 martie 2011 timp de patru zile, au anunțat specialiștii laboratorului NASA JPL. Este considerat un asteroid Apollo, ceea ce înseamnă că are o orbită largă în jurul Pământului și al Soarelui.

Un al doilea asteroid mult mai mic este, de asemenea, așteptat să zboare în siguranță pe lângă Pământ marți, a mai anunțat agenția spațială nord-americană. Asteroidul 2020 QG5 va zbura pe lângă planeta noastră la o distanță de peste 2,8 milioane de kilometri.

În jurul Terrei există 18.000 de NEO

La începutul lunii trecute, un asteroid de mărimea unei camionete a trecut la o distanță mai mică de 3.200 de kilometri de Pământ, fiind cel mai apropiat obiect spațial înregistrat vreodată. Astronomii NASA au aflat de trecerea lui abia șase ore mai târziu.

Corpurile NEO „potențial periculoase” sunt definite ca obiecte spațiale care se încadrează în 0,05 unități astronomice (7,4 milioane de kilometri) și măsoară mai mult de 140 de metri în diametru. Potrivit unui raport din 2018, elaborat de Planetary.org, există mai mult de 18.000 de NEO în jurul Terrei.

Un sondaj recent a arătat că americanii preferă un program spațial al NASA care să se concentrează pe impacturile potențiale ale asteroizilor decât pe trimiterea oamenilor pe Lună sau pe Marte.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat în aprilie 2019 că potențialul impact al unui asteroid cu Terra este o chestiune foarte serioasă și este probabil cea mai mare amenințare la adresa Pământului.

Vă recomandăm să citiți și:

Două eleve au descoperit un asteroid

Un asteroid și nu activitatea vulcanică a dus la dispariția dinozaurilor

Asteroidul neobișnuit și „nemaivăzut” care i-a păcălit recent pe astronomi. Este, de fapt, un obiect spațial foarte comun

asteroid de mărimea unei camionete

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase