Home » Știință » Două eleve au descoperit un asteroid

Două eleve au descoperit un asteroid

Publicat: 02.08.2020
Două eleve au descoperit un asteroid

Două adolescente din India au descoperit un asteroid care va ajunge la un moment dat în apropiere de Terra. Elevele au făcut descoperirea analizând imagini de la un telescop al Universității din Hawaii.

În prezent, asteroidul se află în apropiere de Marte, iar orbita sa o va traversa pe cea a Pământului în aproximativ un milion de ani, a anunțat SPACE India, un institut privat unde cele două fete de 14 ani fac pregătire.

„Aștept cu nerăbdare când vom avea șansa să numim asteroidul”, a spus Vaidehi Vekariya, care își dorește să devină astronaut, potrivit Reuters.

Numit în prezent HLV2514, asteroidul poate fi botezat oficial numai după ce NASA îi confirmă orbita, a declarat o purtătoare de cuvânt a SPACE India.

Radhika Lakhani, cealaltă elevă care a contribuit la descoperirea asteroidului, a afirmat că studiază din greu. „Nici măcar nu am un televizor acasă, astfel mă pot concentra la studiile mele”, a mărturisit tânăra.

Asteroizii și cometele, potențiale amenințări pentru Terra

Asteroizii și cometele reprezintă o potențială amenințare pentru Pământ, iar oamenii de știință descoperă în fiecare an mii de astfel de obiecte cosmice. În 2013, un asteroid mai greu decât Turnul Eiffel a explodat deasupra Rusiei centrale, rănind peste 1.000 de persoane prin unda sa de șoc.

Cele două fete, care provin din orașul Surat din vestul Indiei, au descoperit obiectul ca parte a unei campanii de căutare a asteroizilor, derulată de SPACE India împreună cu International Astronomical Search Collaboration (IASC), un grup de oameni de știință afiliați NASA. Directorul IASC, J. Patrick Miller, a confirmat descoperirea asteroidului.

Descoperirea a fost făcută în iunie, fetele folosind un software specializat pentru a analiza imaginile surprinse de telescopul Pan-STARRS din Hawaii.

SPACE India este printre puținele inițiative private de educație spațială din India, o țară cunoscută pentru folosirea tehnologiei spațiale ieftine care a stimulat misiuni pe Lună și Marte.

Vă recomandăm să citiți și:

Un asteroid și nu activitatea vulcanică a dus la dispariția dinozaurilor

Asteroidul neobișnuit și „nemaivăzut” care i-a păcălit recent pe astronomi. Este, de fapt, un obiect spațial foarte comun

NASA amână din nou lansarea telescopului spaţial James Webb, înlocuitorul lui Hubble

NASA investește într-un start-up care susține că poate obține oxigen din regolit

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase