Organizația Mondială a Sănătății a aprobat testarea plantelor medicinale pentru tratarea COVID-19

22 09. 2020, 08:41
Sursa foto: Unsplash

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat un protocol pentru testarea medicamentelor pe bază de plante africane pentru potențiale tratamente pentru noul coronavirus și alte epidemii.

COVID-19 a ridicat problema folosirii remediilor tradiționale pentru a combate bolile contemporane, iar aprobarea din partea organizației încurajează testarea după criterii similare celor folosite pentru molecule dezvoltate de laboratoare din Asia, Europa și Americi.

OMS a aprobat astfel de teste la o lună după ce președintele din Madagascar a încercat să promoveze o băutură pe bază de artemisia, o plantă care tratează cu eficiență malaria. Totuși, președintele a fost criticat dur pentru afirmațiile sale.

Dacă un produs medicinal pe bază de plante se dovedește a fi sigur, OMS îl va recomanda

Experții de la OMS și alte două organizații „au aprobat un protocol pentru studiile clinice de faza 3 privind remediile pe bază de plante pentru COVID-19, precum și termeni pentru stabilirea unei comisii de monitorizare a siguranței studiilor clinice privind medicamentele pe bază de plante”, potrivit unui comunicat.

„Studiile clinice de faza 3 sunt esențiale pentru evaluarea completă a siguranței și eficienței unui nou produs medical”, a mai arătat comunicatul.

„Dacă un produs medicinal pe bază de plante se dovedește a fi sigur, eficient și calitativ, OMS îl va recomanda pentru producerea rapidă și la scară largă”, a declarat Prosper Tumusiime, director regional al OMS.

Partenerii OMS sunt Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa și Comisia Uniunii Africane.

Băutura COVID-Organics, „leac pentru virusul SARS-CoV-2”

„Debutul COVID-19, la fel ca epidemia de ebola din Africa de Vest, a subliniat nevoia pentru sisteme medicale mai puternice și cercetări și programe de dezvoltare mai accelerate, inclusiv în cazul remediilor tradiționale”, a mai declarat Tumusiime, potrivit Science Alert.

Totuși, oficialul nu s-a referit în mod specific la băutura COVID-Organics (CVO) din Madagascar, pe care președintele Andry Rajoelina a prezentat-o drept leac pentru virusul SARS-CoV-2.

CVO a fost distribuită la scară largă în Madagascar și vândută în mai multe țări, în mare parte din Africa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un nou avertisment al OMS legat de pandemia COVID-19

Un studiu a identificat un potențial tratament pentru COVID-19

O cercetătoare fugită din China afirmă că are dovada că originea COVID-19 este într-un laborator din Wuhan

Teste cu un potenţial medicament anti-COVID-19 pentru persoanele care nu sunt spitalizate