Invenția care poate ajuta oamenii să scape de intoxicația cu alcool

22 11. 2020, 18:00

O echipă de cercetători canadieni cred că au găsit o modalitate să ajute oamenii să expire alcoolul din organismul lor, pentru a evita otrăvirea cu alcool care în unele cazuri poate fi fatală.

În cadrul unui studiu cu voluntari sănătoși, care au consumat alcool, oamenii de știință de la Universitatea din Toronto au descoperit că un sistem de hiperventilare i-a ajutat la eliminarea alcoolului de trei ori mai repede pe cei care l-au folosit spre deosebire de cei care au respirat normal.

GALERIE FOTO

Hiperventilația controlată, cunoscută și sub numele de hiperpnee izocapnică, poate fi realizată folosind un dispozitiv dezvoltat de echipa de cercetători, numit ClearMate, care constă dintr-o mască de gaz conectată la o sursă de oxigen și dioxid de carbon.

Alcoolul este o toxină și poate fi descompusă atunci când ficatul îl metabolizează. Acest lucru necesită timp și procesul nu poate fi accelerat atunci când o persoană are în organismul său suficient alcool încât să îi pună sănătatea într-un mare pericol sau să poată fi fatal.

Potrivit unui studiu pilot de mici dimensiuni, publicat în revista Nature, alcoolul poate fi eliminat și prin respirație, motiv pentru care alcoolul poate fi mirosit în respirația cuiva când a băut.

Cu toate acestea, o hiperventilare prea mare pentru mult timp poate face ca oamenii să piardă prea mult dioxid de carbon, ceea ce poate duce la leșin.

Dispozitivul dezvoltat de cercetători le permite pacienților să se hiperventileze și să respire atât oxigen, cât și dioxid de carbon, astfel încât corpul lor să se adapteze la modelul de respirație, fără ca pacientul să-și piardă cunoștința.

Cum funcționează dispozitivul

Joseph Fisher, autorul studiului și cel care a inventat dispozitivul ClearMate, a declarat că aparatul permite „eliberarea unei cantități normale de dioxid de carbon și orice exces este returnat chiar la următoarea respirație”, potrivit The Independent.

El a spus că nu este nevoie de electronice sau computere, deoarece cantitatea de oxigen sau dioxid de carbon funcționează cu o supapă mecanică, astfel că dispozitivul este „infailibil”.

Studiul a implicat cinci voluntari sănătoși de sex masculin, intoxicați cu un amestec de vodcă și apă, cărora le-a fost examinată durata de timp necesară pentru reducerea nivelului de alcool din sânge atât în ​​mod natural, cât și prin utilizarea dispozitivului timp de o jumătate de oră.

S-a constatat că voluntarii păreau să se trezească din beție de trei ori mai repede atunci când au folosit dispozitivul de respirație, comparativ cu eliminarea alcoolului prin respirație obișnuită.

Dimensiunea redusă a studiului înseamnă că rezultatele trebuie tratate cu precauție, însă dispozitivul nu este nou. Dispozitivul ClearMate a primit aprobare de marketing din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru a fi utilizat în camerele de urgență pentru tratarea inoxicației cu monoxid de carbon.

Cercetătorii au anunțat că vor fi efectuate noi studii pentru a „confirma eficacitatea” hiperventilației asupra eliminării alcoolului.

Vă recomandăm să citiți și:

Ficatul gras non-alcoolic expune pacientul la boli provocate de coronavirus – studiu

Consumul excesiv de alcool poate duce la cazuri mai timpurii și mai severe de Alzheimer

Consumul de alcool până la pierderea cunoștinței dublează riscul apariției demenței la bătrânețe

Medicii au folosit un transplant de fecale pentru a trata un pacient al cărui microbiom producea alcool