Home » D:News » Profilul persoanei care manifestă reacție adversă la vaccinul împotriva COVID-19

Profilul persoanei care manifestă reacție adversă la vaccinul împotriva COVID-19

Profilul persoanei care manifestă reacție adversă la vaccinul împotriva COVID-19
Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 17.02.2021

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse după vaccinare este de 41 de ani și în cea mai mare parte este vorba de femei, a declarat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a spus că cele mai multe reacții adverse după vaccinare au fost în cazul Pfizer, dar acesta se administrează, totuși, de la debutul campaniei.

„Numărul total al reacțiilor adverse urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19 în toată această perioadă, de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccin sunt: vaccinul Pfizer – 556 de reacții de tip local, cu durere la locul de administrare și 2.324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian. Numărul total al reacțiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna din data de 4 februarie: 9 reacții de tip local, durere la locul de administrare și 75 de reacții generale. Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a administrării vaccinului de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie: 7 reacții raportate în total, din care 4 de tip local și 3 reacții generale”, a spus Gherghiță.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în perioada 9 februarie – 14 februarie au fost raportate 432 de reacții adverse indezirabile, dintre care 76% au fost raportate pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, restul fiind raportate direct în registrul electronic național al vaccinărilor la INSP.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 și 88 de ani. 77 la sută dintre persoanele care au raportat reacții adverse sunt femei, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Perioada medie între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse a fost de 21 de zile, cu extreme între 0 și 21 de zile, potrivit sursei citate, potrivit Mediafax.

Câte cazuri de șoc anafilactic au apărut de la debutul campaniei de vaccinare

„În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate zero cazuri de reacții severe și 432 de cazuri de reacții clasificate ca nesevere. În ceea ce privește distribuția, 51% au fost reacții de tip local, cu durere, tumefacție, erupție la locul de administrare , febră și frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacție adversă dureri musculare și articulare, 30% cefalee”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Nu au fost cazuri de șoc anafilactic de la debutul campaniei de vaccinare, potrivit sursei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase