Home » D:News » 5 tehnologii moderne care ne-au schimbat viața

5 tehnologii moderne care ne-au schimbat viața

5 tehnologii moderne care ne-au schimbat viața
Credit foto. Unsplash
Publicat: 16.03.2021

Inovațiile tehnologice influențează modul în care trăim. Chiar dacă tehnologia s-a schimbat enorm în ultimul sfert de secol, aceasta continuă să ne îmbunătăţească stilul de viaţă, în special prin faptul că ne menţine conectaţi la informații, divertisment și ceilalţi oameni. Ne-am gândit să aruncăm o privire în trecut, pentru a trece în revistă câteva dintre tehnologiile moderne care ne-au schimbat viaţa.

Tehnologia Wireless

Istoria tehnologiei wireless începe în 1880, odată cu apariţia fotofonului, un aparat care transmitea sunetele prin intermediul unei raze de lumină. Invenţia lui Graham Bell și Charles Sumner Tainter a deschis porţile către apariţia şi dezvoltarea dispozitivelor „fără fir”.

Revoluţia tehnologiei wireless a avut loc în anii 90, odată cu apariţia reţelelor digitale fără fir. De aici a început, practic, implementarea transmisiei de voce şi date prin intermediul undelor radio, în produse destinate publicului larg, cum ar fi telefoanele mobile şi calculatoarele portabile.

Astăzi, găsim o mulţime de gadgeturi wireless la modă, care ne fac viaţa mai uşoară. De la telefoanele mobile inteligente şi smartwatch-uri, până la drone care filmează 4K şi aspiratoare robot care au grijă de curăţenia casei, în lipsa proprietarului.

Panourile solare

Panourile solare sunt o altă tehnologie existentă de ceva vreme, dar care are un impact major asupra vieţii. Celulele fotovoltaice din panouri captează energia solară şi o convertesc în electricitate, făcând astfel posibilă alimentarea cu energie electrică în orice colţ al globului. Dezavantajul este că randamentul acestora este foarte mic în zilele în care soarele stă ascuns după nori. Pe viitor se urmăreşte integrarea celulelor fotovoltaice în ţiglele de acoperiş sau caroseria maşinilor electrice.

Printarea 3D

Printarea 3D sau fabricarea aditivă este un proces prin care putem crea obiecte tridimensionale dintr-un fişier digital. Crearea unui obiect tipărit 3D se realizează prin adăugarea unor straturi succesive de material până când obiectul este creat.

Dacă iniţial imprimantele 3D foloseau un plastic pentru crearea obiectelor şi erau folosite mai degrabă în industriile creative, în prezent există case printate, iar dezvoltatorii urmăresc integrarea acestei tehnologii în medicină.

Realitatea Augmentată

Realitatea Augmentată (AR) este considerată o extensie a realităţii virtuale (VR) şi combină lumea digitală cu cea reală, oferindu-i utilizatorului o experienţă unică. Poţi folosi realitatea augmentată cu ajutorul smartphone-ului tău. Cu ajutorul unei aplicaţii bazată pe AR poţi vedea pe ecranul telefonului tău, de exemplu, cum se potriveşte mobila pe care vrei să o cumperi sau poţi proba hainele unui magazin, fără să fii prezeint în cabina de probă.

Celebrul joc Pokémon Go este construit pe o astfel de tehnologie. Jucătorii văd pe ecranul telefonului niște creaturi virtuale (pokemoni) pe care trebuie să îi prindă.

Inteligență artificială (AI)

Inteligenţa artificială este peste tot în jurul nostru. Este în mașini, roboți industriali și chiar smartphone-urile noastre. Asistenții vocali, precum Siri și Google, dovedesc cât de departe a ajuns inteligența artificială. Sistemele care folosesc AI pot lua decizii care necesită, în mod normal, un nivel de expertiză umană şi ajută oamenii să anticipeze sau să rezolve problemele pe măsură ce apar. Ca atare, operează într-un mod intenționat, inteligent și adaptativ.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase