Home » D:News » Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani

Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani

Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani
Radiografie care arată pietre la rinichi / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.05.2021

Un robot a extirpat, într-un spital din Torino, o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani. Înainte de operație, rinichiul copilei a fost reconstruit în 3D.

Este pentru prima dată în Italia și una din puținele în lume când un robot îndepărtează o tumoră renală malignă fără a fi nevoie de scoaterea întregului organ, scrie Corriere della Sera.

Fetița de 4 ani a ajuns la urgența spitalului Regina Margherita din Torino înainte de Paște, cu febră mare și dureri abdominale. Analizele au arătat o masă de 4 centimetri la rinichi, însă nici după investigațiile suplimentare medicii nu și-au putut da seama dacă este o tumoră malignă, benignă sau o malformație congenitală.

Oncologii și urologii au stabilit că tumora se află într-o poziție greu accesibilă, între ficat, marile artere și vasele rinichiului. Au decis o intervenție experimentală robotizată.

Fetița cântărește doar 14 kilograme și doar câteva operații similare au fost efectuate în lume.

Operația a fost un succes

Tumora a fost complet îndepărtată, după ce anterior rinichiul fusese reconstruit în 3D. Operația a durat 3 ore și a fost un succes.

Copilul a fost ținut sub observație 24 de ore în secția de terapie intensivă, după care transferat în chirurgie. După doar patru zile, fata a plecat acasă vindecată.

La examenul histologic s-a constatat că tumora era malignă, potrivit Mediafax. Fetița se simte bine și va continua controalele medicale. A rămas cu 4 cicatrici mici pe abdomen, aproape invizibile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase