Home » D:News » Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria

Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria

Publicat: 28.05.2021
Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria
Sursa foto: Shutterstock

Castelul Wesselenyi din Jibou a fost vândut în Ungaria. Consiliul Judeţean Sălaj vrea să recupereze castelul şi a acţionat în instanţă. Proprietatea cu o suprafaţă de peste un hectar a fost vândută cu 800.000 de euro.

De ani de zile, castelul din Jibou a fost lăsat în paragină. Proprietarii nu au mai avut bani să îl întreţină şi au anunţat că vor să îl vândă. Statul român avea prioritate la cumpărare, dar s-a încurcat în birocraţie şi l-a pierdut.

Chiar dacă a fost lăsat în paragină de ani de zile, Castelul Wesselenyi din Jibou este de o frumuseţe rară. Întregul ansamblu are o suprafaţă de peste un hectar, iar castelul construit în stil baroc pe două etaje are peste 2000 de mp.

În 2012, moştenitorii fostului proprietar au recâştigat monumentul istoric, dar pentru că nu au avut bani să îl întreţină l-au scos la vânzare. Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi Consiliul Judeţean aveau prioritate să îl cumpere, dar din cele trei doar Consiliul Judeţean a fost interesat. A făcut demersurile necesare, dar lucrurile au durat mult prea mult, iar castelul a fost vândut în Ungaria.

Autorităţile din România s-au mişcat mult prea greu

Cei care au moştenit castelul au declarat în presa maghiară că autorităţile din România s-au mişcat mult prea greu şi de aceea au vândut castelul în Ungaria. Consiliul Judeţean spune că a aflat chair înainte să pregătească ultimii paşi pentru cumpărarea castelului că acesta a fost vândut cu 800.000 de euro către o firmă de consultanţă din Cluj.

După câteva zile, aceasta a vândut castelul către o companie din Ungaria, care face parte din portofoliul firmelor deţinute de statul maghiar, potrivit Mediafax.

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, consideră ilegală tranzacţia şi spune că a acţionat deja în instanţă pentru a recupera castelul şi a-l plasa în circuitul turistic al zonei.

„Noi am cerut printr-o acţiune în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat şi deschiderea posibilităţii de a îl cumpăra Cosiliul Judeţean Sălaj, aşa cum era corect. Ceea ce ne dorim noi este reabilitarea castelului, renovarea lui şi dezvoltarea unui complex împreună cu Grădina Botanică din Jibou, care să atragă turişti şi îmbogăţira patrimonului cultural al judeţului Sălaj”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult