Home » D:News » Condițiile în care persoanele vaccinate nu vor fi obligate să poarte mască în spațiile închise

Condițiile în care persoanele vaccinate nu vor fi obligate să poarte mască în spațiile închise

Condițiile în care persoanele vaccinate nu vor fi obligate să poarte mască în spațiile închise
Credit foto: Andrea Junqueira, Unsplash
Publicat: 28.05.2021

Guvernul a decis că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spațiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajați, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU și adoptată de Guvern.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că, începând din 1 iunie, activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane.

Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

Creșterea numărului în grupurile pietonale

Tot din 1 iunie, va crește numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive, parastasele vor fi permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

Și în acest caz, organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea funcționa locurile de joacă în spații închise, începând din 1 iunie, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 ori că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, va fi permisă organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care au trecut prin Covid.

Activitate în sălile de sport/fitness la capacitate de 70%

De asemenea, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Dacă incidența în localitate este cuprinsă între 3 și 4, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

Conform autorităților, va fi permisă reluarea activității piscinelor în spații închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

„Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. (2) În condițiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărârea adoptată de Guvern.

De asemenea, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică este permis la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localități:
a) zona Mamaia Nord, județul Constanța;
b) Năvodari, județul Constanța;
c) Mamaia și Mamaia-Sat, județul Constanța;
d) Constanța, județul Constanța;
e) Agigea, județul Constanța;
f) Eforie Nord, județul Constanța;
g) Eforie Sud, județul Constanța;
h) Techirghiol, județul Constanța;
i) Tuzla, județul Constanța;
j) Costinești, județul Constanța;
k) Neptun-Olimp, județul Constanța;
l) Jupiter, județul Constanța;
m) Cap Aurora, județul Constanța;
n) Venus, județul Constanța;
o) Saturn, județul Constanța;
p) Mangalia, județul Constanța;
q) 2 Mai, județul Constanța;
r) Vama Veche, județul Constanța.

„Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Guvernul a anunțat că va fi reluată și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, în intervalul orar 5,00-24,00, la capacitate de 50%.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase