Home » D:News » Operație în premieră națională, la Iași. O femeie a fost operată cu un robot de chirurgie craniană

Operație în premieră națională, la Iași. O femeie a fost operată cu un robot de chirurgie craniană

Operație în premieră națională, la Iași. O femeie a fost operată cu un robot de chirurgie craniană
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 17.07.2021

O femeie de 68 de ani a fost operată cu precizie pe creier, cu ajutorul robotului de chirurgie craninană, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

“Pacienta în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe cu dureri severe de cap, dar și cu un sindrom confuzional. În urma investigațiilor medicale a rezultat că pacienta prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craniană”, arată o postare de pe pagina de Facebook a unității medicale..

Medicii spun că au reușit să realizeze o intervenție chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect cu ajutorul robotului de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide.

„Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operație performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creierului. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a fost un real succes”.

Ce este robotul de chirurgie craniană?

Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul și siguranța pacientului, potrivit Mediafax.

Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală. Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer. „Robotul de chirurgie craniană este o investiție în sănătatea semenilor noștri, de 1.250 000 RON de către comunitatea locală și anume Consiliul Județean Iași.

Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume”, a declarat doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase