Home » D:News » NASA a suspendat contractul cu SpaceX pentru modulul lunar, din cauza procesului intentat de Blue Origin

NASA a suspendat contractul cu SpaceX pentru modulul lunar, din cauza procesului intentat de Blue Origin

Publicat: 24.08.2021

Revenirea astronauților pe Lună, pentru prima dată după 1972, se confruntă cu și mai multe întârzieri din cauza procesului intentat recent de Blue Origin împotriva NASA.

După ce Jeff Bezos, fondatorul Blue Origin, a dat în judecată NASA pentru atribuirea contractului pentru modulul de aterizare pe Lună către SpaceX, compania deținută de rivalul Elon Musk, agenția spațială nord-americană a oprit temporar orice lucrare la vehicul, până în 1 noiembrie. Între timp, Curtea Federală de Reclamații a SUA investighează situația.

Un judecător a stabilit audierile în acest proces pentru data de 14 octombrie, ceea ce înseamnă că munca depusă de SpaceX la modululul Human Lander System (HLS), care trebuie să îi ducă pe astronauții americani pe suprafața Lunii, ca parte a misiunii Artemis, a fost oprită momentan.

NASA se confruntă cu întârzieri

NASA se confruntă deja cu o întârziere în ceea ce privește data lansării misiunii, programată pentru 2024, din cauza problemelor legate de noile costumele spațiale care nu sunt gata. Acum, amânarea are motive legale întrucât cursa spațială a miliardarilor ia o întorsătură prohibitivă.

„NASA a întrerupt voluntar colaburarea cu SpaceX pentru pentru modulul lunar opțiunea A, contract în vigoare de la 19 august și până la 1 noiembrie”, a declarat un reprezentant NASA pentru SpaceNews.

Oficialii NASA continuă să colaboreze cu Departamentul de Justiție pentru a revizui detaliile cazului și așteaptă cu nerăbdare o soluționare în timp util a acestei chestiuni, a mai transmis agenția.

Luna trecută, Biroul de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO) a sprijinit decizia NASA de a alege un singur furnizor pentru modulul de aterizare lunară, respingând criticile aduse de Blue Origin.

Compania lui Jeff Bezos a acuzat agenția spațială a SUA că a acordat un sigur contract, mai ieftin, către SpaceX, în loc să selecteze două companii, așa cum a anunțat anterior că va face pentru landerul HLS.

Acuzațiile lui Bezos la adresa NASA

Atunci când NASA a selectat oferta SpaceX, de 2,89 miliarde de dolari, în loc de cea Blue Origin, în valoare de 5,99 miliarde de dolari, Bezos a acuzat NASA că a oferit companiei lui Elon Musk un avantaj nedrept, permițându-i să-și revizuiască prețul după o modificare a bugetului agenției.

Producția vehiculului de aselenizare a fost oprită din aprilie, imediat după acordarea contractului, când Bezos a depus prima sa plângere oficială.

Decizia NASA de a colabora cu parteneri comerciali a fost motivată de chestiuni legate de reducerea bugetelor și timpului de execuție și de a crește sustenabilitatea în producția de tehnologie crucială pentru a readuce oamenii pe Lună. În mod ironic, planurile NASA de a reveni pe Lună par să fie întârziate la fiecare pas. Însuși administratorul agenției, Bill Nelson, a recunoscut că actualul proces va întârzia și mai mult misiunea de întoarcere a astronauților americani pe suprafața Lunii.

Vă recomandăm să citiți și:

SpaceX va duce astronauți pe Lună „probabil” înainte de anul 2024. Ce a promis recent Elon Musk

Elon Musk s-a oferit să dezvolte costume spațiale pentru NASA. „SpaceX ar putea să o facă dacă va fi nevoie”

Cercetătorii NASA sunt tot mai convinși de existența apei pe Lună

NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase