Home » Știință » NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul

NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul

Publicat: 20.03.2021

NASA a desfășurat al doilea test major al rachetei care va readuce oamenii pe Lună, iar de această dată racheta a izbucnit doar foarte puțin în flăcări.  

Testul pentru racheta Space Launch System (SLS) a avut loc joi după-amiază, 18 martie, la centrul de testare al NASA din Mississippi. Testul a marcat sfârșitul celor opt etape care erau menite să arate „capabilitățile spațiale” ale rachetei.

Aceasta a fost a doua încercare prin care agenția spațială a testat componentele de bază ale rachetei SLS („Core Stage”), adică tancul pentru hidrogen lichid și cel pentru oxigen lichid, cele patru motoare R-25, computere, electronice și sistemele de avionică. Toate acestea alcătuiesc „creierul” rachetei, potrivit NASA.

Vești bune de la cel mai recent test al rachetei SLS

Ultimul test efectuat în ianuarie s-a sfârșit abrupt după doar 67,7 secunde din cauza unei erori „majore”. De această dată, NASA a spus că speră ca motoarele să funcționeze timp de 4 minute. Testul a durat peste 8 minute. Însă, pe camerele care filmau motoarele a putut fi văzut un mic incendiu pe care NASA l-a atribuit unei bucăți de bandă adezivă folosită în zona motoarelor care a luat foc în mod neașteptat.

„Dacă banda se încălzește suficient de mult, stratul adeziv începe să ardă. Însă, nimic nu a forțat oprirea testului mai devreme, așa că sunt vești bune”, a declarat un comentator al NASA în timpul transmisiunii live a testului, potrivit Live Science.

Pentru ce va folosi NASA racheta Space Launch System?

Următorul pas al agenției spațiale este să atașeze motoarele „Core Stage” la restul rachetei SLS și să o trimită în spațiu pentru prima oară. NASA a transmis că are de gând să trimită SLS într-o călătorie în jurul Lunii, însă fără echipaj la bord. Deocamdată, nu există o dată exactă pentru acea misiune.

Pe termen lung, scopul SLS este să fie o platformă pentru misiunile Artemis. Acesta este proiectul care este menit să construiască o stație spațială pe orbita Lunii. Acea stație va servi drept o „poartă de acces” pentru astronauții care ajung pe suprafața lunară.

Racheta SLS are o înălțime de 98 de metri, însă nu este la fel de înaltă ca rachetele Saturn V (111 metri) care au dus astronauții Apollo pe Lună în anii 1960. Însă, noul motor este mult mai puternic. Acesta produce în jur de 15% mai multă propulsie la decolare și este în general mult mai eficient.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA încearcă să adulmece poluarea civilizațiilor extraterestre industrializate

NASA testează primul avion complet electric din lume

Un start-up dezvăluie o nouă rachetă capabilă să trimită oameni în spațiu

Racheta Starship a explodat după ce a aterizat. Reușită parțială pentru SpaceX

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase