Home » D:News » Oferta făcută de miliardarul Jeff Bezos către NASA pentru modulul de aselenizare

Oferta făcută de miliardarul Jeff Bezos către NASA pentru modulul de aselenizare

Oferta făcută de miliardarul Jeff Bezos către NASA pentru modulul de aselenizare
Jeff Bezos / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.07.2021

Jeff Bezos, care a călătorit recent în spațiu, s-a oferit să acopere 2 miliarde de dolari din costurile NASA pentru contractul de aselenizare.

La începutul acestei săptămâni, fondatorul Blue Origin, Jeff Bezos, s-a oferit să acopere miliarde de dolari din costurile NASA în schimbul unui contract pentru construirea unui modul lunar pentru a asoliza astronauții pe Lună.

Bezos a declarat că Blue Origin va renunța la toate plățile, de până la 2 miliarde de dolari, din partea NASA, în actualul și următorii doi ani fiscali guvernamentali. Totodată, Blue Origin și-ar finanța propria misiune în orbita joasă a Pământului. La schimb, Bezos a solicitat pentru compania sa un contract cu un preț fix din partea agenției guvernamentale.

„Această ofertă nu este o amânare, ci o renunțare directă și permanentă la aceste plăți. Această ofertă oferă timp pentru recuperarea decalajelor guvernamentale”, a precizat Bezos într-o scrisoare deschisă adresată lui Bill Nelson, administratorul NASA.

Contract acordat exclusiv SpaceX

În aprilie, NASA a acordat companiei SpaceX, deținută de Elon Musk, un contract de 2,89 miliarde de dolari pentru a construi următorul modul de aterizare lunară a astronauților, parte a programului Human Landing Systems (HLS, sistemul de aterizare umană).

Înainte de a selecta câștigătorul concursului, NASA a acordat contracte de studiu pe 10 luni către SpaceX, Blue Origin și Dynetics pentru a începe munca la modulele de aselenizare.

„În locul acestei abordări bazate pe o singură sursă, NASA ar trebui să adopte strategia sa inițială de concurență”, a spus Bezos, citat de NBC.

Jeff Bezos afirmă că NASA ar putea avea probleme

Potrivit fondatorului Blue Origins, în lipsa unei concurențe, NASA se va confrunta la scurt timp după încheierea contractului cu probleme generate de „negocierea termenelor ratate, modificări în proiectare și depășiri de costuri”.

La începutul lunii iulie, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a efectuat o călătorie de 10 minute și 10 secunde, alături de alți trei pasageri, în orbita joasă a Pământului, în primul zbor cu echipaj al rachetei New Shepard, dezvoltată de compania sa Blue Origin.

În acest moment, Bezos și colegul său miliardar Richard Branson sunt singurii antreprenori majori de pe piața lansării turiștilor la marginea spațiului. Compania Virgin Galactic, deținută de Sir Richard Branson, care la rândul lui a participat recent la un zbor cu echipaj, a vândut locuri pentru călătorii în spațiu la un preț cuprins între 200.000 și 250.000 de dolari pe turist.

Piața turismului reprezintă doar o componentă a unei economii spațiale evaluată la nu mai puțin de 420 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Jeff Bezos a anunțat că Blue Origin a vândut bilete în valoare de aproape 100 de milioane de dolari pentru viitoarele zboruri cu pasageri la marginea spațiului.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul lucru pe care l-a făcut Blue Origin după zborul lui Jeff Bezos în spațiu

Ce spune Richard Branson despre așa-zisa cursă spațială cu Jeff Bezos: „Știu că nimeni nu mă va crede”

Elon Musk, ironie la adresa lui Jeff Bezos: „Nu poți să o ridici”

Internetul prin satelit al lui Jeff Bezos va fi mai rapid decât constelația Starlink a lui Elon Musk

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase