Home » D:News » Un record absolut. Peste 200 de activiști de mediu au fost uciși în 2020

Un record absolut. Peste 200 de activiști de mediu au fost uciși în 2020

Un record absolut. Peste 200 de activiști de mediu au fost uciși în 2020
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.09.2021

227 de oameni au fost uciși anul trecut în timpul unor acțiuni de protejare a pădurilor, apelor și altor resurse naturale, pe fondul schimbărilor climatice, făcând din 2020 anul cu cele mai multe decese pentru activiștii de mediu.

Organizația Global Witness a centralizat datele din 2020 din întreaga lume care implică atacuri asupra apărătorilor mediului și au descoperit că au murit în medie patru persoane pe săptămână.

Global Witness spune că majoritatea crimelor s-au petrecut în America Latină. Columbia a fost cea mai afectată țară, cu 65 de activiști uciși pentru protejarea terenurilor indigenilor sau pentru apărarea pădurilor, unde o treime din atacuri au fost legate de defrișări, s-a clasat pe locul al doilea, cu 30 de crime.

„2020 trebuia să fie anul în care lumea a stat pe loc”

Filipine a fost singura țară din afara regiunii care a înregistrat mai mult de 15 decese, arată Global Witness – 29 de persoane au fost ucise în încercarea de a opri proiectele de exploatare minieră, exploatare forestieră și baraje. Împreună, peste jumătate din atacurile din 2020 au avut loc în aceste trei țări, potrivit unui raport publicat și citat de CNN.

„2020 trebuia să fie anul în care lumea a stat pe loc, dar datele noastre arată că acest lucru nu s-a tradus în rezultate mai sigure pentru cei care apără planeta”, a declarat pentru CNN Chris Madden, unul dintre autorii raportului. „Este clar că exploatarea și lăcomia care conduc criza climatică au, de asemenea, un impact din ce în ce mai violent asupra oamenilor”, a adăugat el.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase