Home » Natură » „Niciun vaccin pentru criza climatică”. Sute de jurnale medicale lansează un avertisment cât se poate de clar

„Niciun vaccin pentru criza climatică”. Sute de jurnale medicale lansează un avertisment cât se poate de clar

„Niciun vaccin pentru criza climatică”. Sute de jurnale medicale lansează un avertisment cât se poate de clar
Grecia a fost afectată de incendii de vegetație majore în vara anului 2021. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.09.2021

Încălzirea globală afectează deja sănătatea oamenilor, iar acțiuni urgente în privința combaterii schimbărilor climatice nu mai pot fi amânate în timp ce lumea se luptă cu pandemia de COVID-19, avertizează jurnale medicale din întreaga lume.

„Sănătatea este deja afectată de temperaturile globale tot mai crescute și distrugerea lumii naturale”, arată un editorial publicat în peste 220 de jurnale prestigioase, înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) care urmează să aibă loc în luna noiembrie.

După perioada pre-industrială, temperaturile au crescut cu 1,1 grade Celsius.

Editorialul, semnat de redactorii-șefi de la numeroase jurnale renumite precum Lancet, East African Medical Journal, Revista de Saude Publica din Brazilia și International Nursing Review, argumentează că această creștere a cauzat o multitudine de probleme medicale.

„Un risc catastrofal pentru sănătate care va fi imposibil de inversat”

„În ultimii 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii în rândul persoanelor de peste 65 de ani a crescut cu peste 50%. Temperaturile mai crescute au cauzat deshidratare accentuată și pierderea funcțiilor renale, infecții tropicale, tulburări de sănătate mintală, complicații ale sarcinii, alergii, morbiditate cardiovasculară și pulmonară și mortalitate”, arată editorialul.

Grecia a fost afectată de incendii de vegetație majore în vara anului 2021. Sursa foto: Profimedia

De asemenea, creșterea temperaturilor a dus la o scădere a producției agricole, „astfel împiedicând eforturile de reducere a malnutriției”. Aceste efecte, care au lovit cele mai vulnerabile grupuri (minoritățile, copiii și comunitățile sărace), reprezintă doar începutul, avertizează experții.

În situația actuală, încălzirea globală ar putea ajunge la 1,5 grade Celsius peste nivelurile industriale până în 2030, potrivit Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei din cadrul ONU (IPCC).

Iar asta, „alături de pierderea continuă a biodiversității”, reprezintă „un risc catastrofal pentru sănătate care va fi imposibil de inversat”, a avertizat editorialul.

„Nu există niciun vaccin pentru criza climatică”

În cadrul unui comunicat de presă apărut înainte de publicarea editorialului, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus că „riscurile generate de schimbările climatice le pot depăși pe cele de la oricare altă boală”.

„Pandemia de COVID-19 se va sfârși, însă nu există niciun vaccin pentru criza climatică. Fiecare acțiune menită să limiteze emisiile și încălzirea ne aduce mai aproape de un viitor mai sigur și sănătos”, a adăugat directorul OMS.

Editorialul a mai precizat că multe guverne au gestionat amenințarea COVID-19 cu „finanțări fără precedent”, iar experții au solicitat „un răspuns similar” la criza ecologică. „O calitate mai bună a aerului ar produce beneficii care pot compensa cu ușurință costurile globale ale reducerii emisiilor”, au mai explicat specialiștii, potrivit Science Alert.

Autorii editorialului au adăugat că „guvernele trebuie să facă schimbări fundamentale în privința modului în care societățile și economiile noastre sunt organizate și a modului în care în care ne trăim viețile”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Porcii sălbatici contribuie masiv la schimbările climatice. Cum este explicat fenomenul

Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii

Noi cercetări arată că pădurea amazoniană începe să agraveze schimbările climatice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase