Home » D:News » Nava spațială Virgin Galactic, reținută la sol din cauza problemelor legate de zborul lui Branson

Nava spațială Virgin Galactic, reținută la sol din cauza problemelor legate de zborul lui Branson

Nava spațială Virgin Galactic, reținută la sol din cauza problemelor legate de zborul lui Branson
Avionul spațial SpaceShipTwo poartă aeronava VSS Unity a Virgin Galactic în spațiu. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.09.2021

Nava spațială Virgin Galactic are interdicție de zbor ca urmare a deciziei de joi luată de Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA). Autoritatea de reglementare federală investighează zborul spațial din 11 iulie, la care a participat și miliardarul Richard Branson, fondatorul companiei.

„Virgin Galactic nu poate ridica în zbor SpaceShipTwo până când FAA nu va aproba raportul final al investigației sau va stabili că problemele legate de incident nu afectează siguranța publică”, a transmis FAA într-un comunicat citat de CNBC.

Administrația Federală a Aviației din SUA este responsabilă pentru siguranța în timpul operațiunilor de transport înspre și dinspre spațiul cosmic.

Autoritatea investighează compania Virgin Galactic pentru că, în zborul din 11 iulie, în care avionul spațial SpaceShipTwo a purtat aeronava VSS Unity și care a marcat deschiderea erei turismului spațial, nava s-a abătut de la traiectoria de zbor pentru care a primit aprobare.

Potrivit FAA, „SpaceShipTwo s-a abătut de la autorizația controlului traficului aerian când s-a întors în Spaceport America”, baza spațială utilizată de companie în deșertul New Mexico.

Nava spațială Virgin Galactic, avertizare de securitate din cauza schimbării traiectoriei

Primul zbor în spațiu al miliardarului Richard Branson nu a fost la fel de impecabil pe cât li s-a părut spectatorilor emisiunii live transmisă de Virgin Galactic. În timpul ascensiunii, în timp ce se aprindea motorul navei spațiale VSS Unity, o lumină de avertizare s-a aprins în cabină din cauza că vehiculul se abătea de la traiectorie.

Cu o zi înainte de a opri aeronava la sol, FAA a confirmat că lumina de avertizare a fost cauzată de faptul că nava spațială „a deviat de la autorizația controlului de trafic aerian” și a zburat timp de 1 minut și 41 de secunde în afara spațiului aerian pentru care primise anterior aprobare.

Publicația New Yorker a dat publicități în premieră un raport despre problema apărută în timpul călătoriei lui Branson în nava spațială Virgin Galactic. Articolul sublinia și îngrijorările legate de tehnologia și siguranța în compania Virgin Galactic, evidențiate și prin recenta plecare a directorului de teste de zbor Mark „Forger” Stucky.

Acesta ar fi fost concediat în urma unui apel video după zborul spațial al lui Branson. New Yorker a mai notat că Stucky a emis în mod repetat avertismente în ceea ce privește siguranța testelor de zbor ale companiei Virgin Galactic.

Decizia FAA după ce Virgin Galactic planifica un nou zbor al navei

Într-o declarație adresată miercuri CNBC, Virgin Galactic a contestat „caracterizările și concluziile înșelătoare din articolul din New Yorker”.

„În niciun moment, pasagerii și echipajul nu au fost puși în pericol ca urmare a acestei schimbări de traiectorie”, a transmis Virgin Galactic.

Sursa foto: Virgin Galactic

Se spunea că traiectoria navei spațiale Virgin Galactic a fost deviată de „vânturile de mare altitudine”, iar „piloții noștri au răspuns în mod corespunzător”.

Compania miliardarului Richard Branson a confirmat că VSS Unity a zburat în afara spațiului său aerian stabilit de FAA, însă a spus că „reprezentanții autorității de reglementare au fost prezenți în camera noastră de control în timpul zborului și în informările de după zbor”.

Virgin Galactic avea în plan să desfășoare, la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, un nou zbor test cu șase persoane la bord, doi piloți și patru pasageri.

Inițial, după raportul publicat de New Yorker miercuri, FAA a spus doar că investighează incidentul. Joi dimineață, Virgin Galactic a transmis un comunicat de presă prin care a dezvăluit echipajul pentru următoarea misiune de test, numită Unity 23, care va transporta trei membri ai Forțelor Aeriene Italiene.

Câteva ore mai târziu, FAA a emis o declarație actualizată în care anunța reținerea la sol a navei spațiale Virgin Galactic până când problemele identificate în timpul zborului Unity 22 vor fi soluționate.

Vă recomandăm să citiți și:

Autoritățile aviatice americane au decis: Jeff Bezos și Sir Richard Branson nu sunt astronauți

Richard Branson, primul zbor spațial cu Virgin Galactic. Lansarea și călătoria în spațiu, transmise în direct

Richard Branson construiește un centru de testare pentru Virgin Hyperloop One

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase