Home » D:News » OMS aprobă utilizarea primului vaccin din lume împotriva malariei, la copii

OMS aprobă utilizarea primului vaccin din lume împotriva malariei, la copii

OMS aprobă utilizarea primului vaccin din lume împotriva malariei, la copii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.10.2021

Organizația Mondială a Sănătății a apobat primul vaccin împotriva malariei, una dintre cele mai vechi boli infecțioase ale omenirii. Experții speră să salveze viața a zeci de mii de copii care mor în fiecare an, în Africa, din cauza acestei boli.

Directorul OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că după un program pilot de succes în trei țări africane, vaccinul RTS, S va fi disponibil pe scară largă, informează The Guardian. 

„Mi-am început cariera ca cercetător al malariei și am tânjit după ziua în care vom avea un vaccin eficient împotriva acestei boli străvechi și teribile. Și este o zi istorică. Astăzi, OMS recomandă utilizarea pe scară largă a primului vaccin împotriva malariei”, a spus Tedros.

Vaccinul RTS, S, cunoscut și sub numele de Mosquirix, a fost dezvoltat de compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline (GSK) și a fost administrat la peste 800.000 de copii din Ghana, Kenya și Malawi de când a început programul pilot, în 2019.

Ce eficacitate are vacinul împotriva malariei

Vaccinul, care a trecut prin studii clinice îndelungate, are o eficacitate limitată, prevenind 39% din cazurile de malarie și 29% din cazurile severe de malarie în rândul copiilor mici din Africa.

Un studiu realizat, în august, de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) a constatat că atunci când copiilor mici li s-au administrat atât RTS, S, cât și medicamentele antipaludice, spitalizările și decesele s-au redus cu 70%.

„Folosirea acestui vaccin, pe lângă instrumentele existente, pentru prevenirea malariei ar putea salva zeci de mii de vieți tinere în fiecare an. Este sigur. Reduce semnificativ malaria severă care pune viața în pericol”, a precizat Tedros.

În 2019, 409.000 de persoane au murit din cauza bolii parazite transmise de țânțari, majoritatea din Africa. Peste 270.000 dintre victime erau copii sub cinci ani.

La începutul acestui an, oamenii de știință de la Institutul Jenner de la Universitatea Oxford au spus că un vaccin pe care l-au dezvoltat a arătat o eficaciate de 75%. Peste 12 luni, serul a prezentat o eficacitate de până la 77%, într-un studiu realizat pe un eșantion de 450 de copii din Burkina Faso. Acum încep o cercetare care implică 4.800 de copii, din patru țări.

GSK a declarat că s-a angajat să furnizeze până la 15 milioane de doze de vaccin pe an, cu cel mult 5% peste costul de producție.

Citește și:

Cercetătorii au descoperit că paraziții de malarie rămân ascunși în organismul uman, în afara sezonului de țânțari

Peste 8 miliarde de oameni, expuși riscului de malarie şi febra Dengue din cauza crizei climatice

Editarea genetică permite crearea şi studierea a trei tulpini de malarie simultan

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase