Prima pagină D:News

Gorilele sunt responsabile de raspandirea malariei la oameni

Redactia Descopera.ro | 09.23.2010 | ● Vizualizări: 188
Gorilele sunt responsabile de raspandirea malariei la oameni     malarie, plasmodium, gorile, tantar, sanatate, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Pana de curand, se credea ca parazitul malariei a fost originar contactat de oameni de la cimpanzei, atunci cand cele doua specii au avut ultimul stramos comun. Un nou studiu al unei echipe internationale de cercetatori a descoperit insa ca oamenii s-au imbolnavit de malarie de la gorile.

O echipa de oameni de stiinta formata din cercetatori americani, africani si europeni au examinat parazitul care provoaca malaria din fecalele gorilelor si au descoperit ca ADN-ul acestuia se apropie cel mai mult de cel al parazitului malariei la oameni.

Malaria este provocata de un parazit numit Plasmodium si se transmite prin intermediul tantarilor. Aproximativ 800.000 de oameni mor anual in Africa din pricina malariei, aici fiind larg raspandita si cea mai periculoasa forma a virusului, Plasmodium falciparum.

Pana acum se credea ca oamenii au contractat malaria de la cimpanzei, in urma cu 5 pana la 5 milioane de ani, dar noul studiu demonstreaza ca malaria este mult mai noua.

Pentru a studia ADN-ul malariei unui numar reprezentativ de gorile salbatice, oamenii de stiinta nu au putut sa extraga probe de sange, prin urmare s-au folosit de 2.700 de esantioane de fecale provenite de la doua specii de gorile de camp - vestice si estice, de la doua specii de cimpanzeu si de la maimuta bonobo. Dupa ce au analizat probele, cercetatorii au descoperit ca parazitul Plasmodium la oameni nu este asemanator cu cel al cimpanzeilor, asa cum se credea pana acum, dar este foarte apropiat de cel al gorilor de camp vestice, care traiesc in Africa Centrala si de Vest.

Sursa: BBC