Home » D:News » Misterul stâncii Al Naslaa, o uriașă rocă crăpată perfect în două, a fost elucidat

Misterul stâncii Al Naslaa, o uriașă rocă crăpată perfect în două, a fost elucidat

Misterul stâncii Al Naslaa, o uriașă rocă crăpată perfect în două, a fost elucidat
Sursa foto: Google Maps
Publicat: 13.10.2021

Uriaşul bolovan, numit Al Naslaa, este făcut din gresie şi se află în oaza Tayma, în nord-vestul Arabiei Saudite. Stânca uriaşă, tăiată perfect la mijloc, i-a încântat pe teoreticienii conspiraţiei care au încercat să afle cum s-a întâmplat. Stânca are 30 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime.

Stânca măsoară 30 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime, iar în ea este o sculptură care pare a fi un om pe un cal. Cu toate acestea, nu gravurile de pe stâncă sunt cele care atrag mulţimile, ci spărtura din mijloc este cea care îi interesează cu adevărat pe toţi.

Stânca a divizat opiniile, unii oameni fiind de părere că extratereştrii sunt responsabili. Raţionamentul lor a fost, în mare parte, că acea crăpătură este atât de precisă şi de netedă încât trebuie să fie rezultatul unei vizite extraterestre pe Pământ în trecutul îndepărtat, potrivit Mirror.

„Acest proces ar putea explica şi de ce bolovanul stă în picioare aşa”

Dar, potrivit geologului Cherry Lewis, această crăpătură este de fapt un fenomen natural, sugerând că a fost probabil cauzată de fenomenul meteorologic „îngheţ-dezgheţ”.

Cherry Lewis, cercetător onorific la Universitatea din Bristol, a declarat: „Este posibil ca (ruptura – n.r.) să se fi format datorită unui proces numit „îngheţ-dezgheţ”, care apare atunci când apa intră într-o mică fisură din rocă. Pe măsură ce temperaturile scad, apa îngheaţă şi se dilată, ceea ce face ca fisura să se lărgească şi să se lungească. Pe măsură ce gheaţa se topeşte, apa îşi face loc tot mai adânc în fisură”.

Procesul s-a repetat apoi, a spus Lewis, de-a lungul a mii sau chiar milioane de ani, până când roca s-a crăpat, în cele din urmă.

„Acest proces, împreună cu eroziunea eoliană – care, într-un mediu deşertic, este ca un sablon – ar putea explica şi de ce bolovanul stă în picioare aşa”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase