Home » Știință » China va lansa în 2028 rachete capabile să trimită nave spațiale cu echipaj pe Lună

China va lansa în 2028 rachete capabile să trimită nave spațiale cu echipaj pe Lună

Publicat: 29.09.2021

China a anunțat că în 2028 va lansa noua generație de rachete suficient de puternice să trimită o navă spațială cu echipaj pe Lună.

Liu Bing, proiectant adjunct la China Aerospace Science and Technology, principalul contractor spațial al țării, a anunțat că noul vehicul de lansare cu sarcină mare ar putea fi capabil să plaseze o navă spațială de 15 până la 50 de tone pe o traiectorie spre Lună.

De asemenea, ar fi suficient de puternică să plaseze o sondă cu o greutate de 12 până la 44 de tone pe o traiectorie către Marte, a declarat Liu reporterilor la un spectacol aerian important organizat în orașul Zhuhai, din sudul Chinei. Acesta nu a dat detalii despre rachetă și nici cum se va numi.

China a prezis anterior că va finaliza proiectarea și construcția unei rachete suficient de puternică pentru a transporta astronauți pe Lună din 2030.

China rămâne în continuare în spatele Statelor Unite în ceea ce privește experiența și tehnologia spațială. Ultima aselenizare cu echipaj NASA a avut loc în 1972 și se așteaptă ca astronauții americani să se întoarcă pe Lună până în 2024, notează Reuters.

Cea mai mare rachetă a Chinei

China a dezvoltat racheta Long March 9 super-grea din 9 martie, cu o greutate la decolare de 4.140 tone și o forță de tracțiune de 5.760 tone, a informat presa de stat în mai.

Spre comparație, Long March 5, în prezent cea mai mare rachetă din China, are aproximativ 849 tone și o forță de tracțiune de aproximativ 1.078 tone.

Oamenii de știință chinezi au spus anterior că Long March 9 ar fi capabilă să amplaseze o navă spațială de 25 de tone pe traiectoria către Lună.

China și-a stabilit o misiune de aducere a unor mostre de pe Marte în jurul anului 2030. China a finalizat misiunea fără echipaj Chang’e-5, numită după zeița Lunii în mitologia chineză, prin care a prelevat probe de pe suprafața lunară în decembrie 2020.

Vă recomandăm să citiți și:

Rusia și China vor crea o stație de cercetare pe Lună

Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună

China pare să lucreze la o clonă a elicopterului trimis de NASA pe Marte

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase