Home » D:News » Criptomonedele sunt în declin din cauza reglementărilor

Criptomonedele sunt în declin din cauza reglementărilor

Criptomonedele sunt în declin din cauza reglementărilor
Foto: Pexels
Publicat: 19.11.2021

Cele mai mari 10 criptomonede din lume au fost în declin, în ultima săptămână, cu până la 4-6%.

Activele digitale resimt presiune din partea unui mix de factori explicați de către Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe piețele internaționale, listată pe Bursa de la Varșovia.

Monedele digitale au experimentat un început agitat de săptămână. Bitcoin și alte criptomonede au scăzut brusc, marți, retrăgându-se din apropierea maximelor istorice. Marți, cea mai populară monedă digitală a înregistrat cea mai amplă depreciere zilnică din aproape patru săptămâni, punând capăt speranțelor de revenire la maximul istoric de săptămâna trecută, la aproximativ 69.000 dolari. Cea mai mare monedă digitală din lume a scăzut pentru scurt timp sub pragul de 60.000 dolari în timpul dimineții, ajungând la un moment dat până la 58.702 dolari. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 6,8% la 4.254,74 dolari.

Criptomonedele sunt în declin, înregistrând pierderi de 4-6%

Piața continuă să piardă teren pe măsură ce Bitcoin s-a tranzacționat sub nivelul psihologic de 60.000 dolari, vânzarea nu s-a limitat doar la cel mai mare activ digital din lume, primele 10 monede alternative scăzând între 4-6%.

Activele digitale resimt presiune din partea unui mix de factori. Deși unii dintre aceștia nu sunt noi și au fost raportați săptămâna trecută, combinația pare să afecteze starea de spirit în rândul investitorilor în active digitale.

În primul rând, președintele american Biden a semnat un proiect de lege de infrastructură ce se ridică la 550 de miliarde de dolari care include noi cerințe privind impozitarea monedelor digitale. Legislația americană aduce o serie de noi reguli pentru brokerii cripto, care acum trebuie să raporteze autorităților fiscale tranzacțiile a căror valoare depășește pragul de 10.000 dolari. Criticii au spus că termenul „broker” este prea vag și că noile reglementări ar putea însemna că alți participanți la piață, cum ar fi ”minerii”, traderii și operatorii de noduri, ar putea fi nevoiți să le respecte și ei. Potrivit New York Times, noile taxe pe active digitale ar putea aduce bugetului guvernamental 28 de miliarde de dolari. Se așteaptă că această legislație să aibă un impact indirect asupra industriei deoarece furnizorii de servicii pot începe să perceapă taxe mai mari pentru a compensa impozitele impuse.

În al doilea rând, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a declarat că explorează opțiuni pentru perceperea de prețuri punitive la energie asupra companiilor și gospodăriilor care sfidează interdicția de minare de criptomonede la scară industrială. Planificatorul de stat al Chinei a anunțat în timpul unei conferințe de presă marți că va continua să ”curețe mineritul de monedă virtuală din țară”.

La începutul acestui an, China a luat măsuri împotriva generării de Bitcoin, fapt ce a dus la un ”exod” al ”minerilor”. Acest proces este un consumator important de energie care creează monede noi dar menține și un jurnal al tuturor tranzacțiilor cu jetoanele digitale existente. Beijingul este îngrijorat de faptul că ”mineritul provoacă un consum mare de energie și emisii de carbon”. Purtătorul de cuvânt al NDRC, Meng Wei a declarat că această activitate nu are un impact activ pentru a conduce dezvoltarea industriei sau progresul științific.

NDRC a spus că se va concentra asupra companiilor de stat implicate în crearea de criptomonede. De asemenea, a mai spus că are în vedere impunerea de „prețuri punitive la energie electrică” împotriva celor care participă la activități de generare de criptomonede dar care plătesc un preț rezidențial pentru electricitate.

În plus, supraveghetorul financiar din SUA, Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), rămâne reticent când vine vorba de ETF-urile spot pe Bitcoin. Acesta a respins cererea pentru autorizarea unui ETF spot pe Bitcoin din partea VanEck la sfârșitul săptămânii trecute. Cu toate acestea, SEC continuă să dea undă verde ETF-urilor futures pe Bitcoin.

Investitorii au considerat aprobarea unui ETF spot pe Bitcoin drept un moment important în drumul activelor digitale către statul de ”investiții mainstream”. Rata de lansări de ETF-uri pe contracte futures din octombrie a reprezentat o victorie, dar acest obiectiv final și promisiunea de creștere a rentabilității par niște obiective îndepărtate. Motivul? Angajații SEC sunt la fel de sceptici ca întotdeauna în privința manipulării pieței spot pe Bitcoin.

Respingerea de săptămâna trecută arată că un ETF spot pe Bitcoin este departe de aprobare din aceleași motive: prezintă o lipsă de control. SEC a precizat acest lucru în scrisoarea de refuz trimisă către VanEck: piețele Bitcoin sunt prea predispuse la manipulare pentru a permite unui ETF să urmărească prețurile spot.

În acest context, debutul de marți al unui nou fond tranzacționat la bursă pe contracte futures pe Bitcoin, VanEck Bitcoin Strategy ETF, nu a generat prea mult entuziasm.

Potrivit Bloomberg Economics, aproximativ 50% din câștigurile recente ale Bitcoin pot fi explicate prin temerile de inflație: „Modelul nostru arată că pentru Bitcoin, importanța inflației și a acoperirii împotriva incertitudinii devin factori mai importanți în timp, reprezentând 50% din fluctuațiile prețurilor în cel mai recent ciclu relativ la 20% în 2017.” De asemenea, volatilitatea monedei pare să fie în scădere. Pe de altă parte, natura speculativă a acesteia este un argument convingător pentru a fi atenți la orice reducere a apetitului pentru risc ce ar putea afecta prețul activului.

Un alt factor care a alimentat corecția a fost faptul că directorul financiar al Twitter a declarat că exclude posibilitatea de a investi deținerile de numerar ale companiei în criptomonede din cauza volatilității.

Traderii au subliniat o potențială scădere a entuziasmului după upgrade-ul Taproot care a avut loc weekendul trecut pentru blockchain-ul Bitcoin, prima actualizare majoră a rețelei în patru ani, ca unul dintre motivele vânzării din această săptămână. Existau anumite așteptări că acesta ar fi un catalizator pentru aprecierea prețului, totuși, lipsa de reacție a investitorilor a provocat un efect de „cumpără zvonul, vinde faptele”.

Există unele speculații că o inflație mai mare ar putea determina Rezerva Federală să înăsprească mai rapid politica monetară. Activele considerate riscante precum Bitcoin și alte criptomonede ar putea resimți presiune descendentă în cazul unei astfel de decizii.

În plus, puterea dolarului a pus și mai multă presiune asupra pieței de active digitale, pe măsură ce moneda americană a atins maximele ultimelor 16 luni în raport cu un coș de monede majore. Această tendință poate avea impact asupra Bitcoin deoarece este un activ cu risc, similar acțiunilor sau materiilor prime, care tind să scadă atunci când dolarul crește.

Totuși, un aspect pozitiv pentru ecosistemul digital este un interes crescut pentru monedele virtuale ca mijloc de tranzacție pe piața imobiliară, care este o altă dovadă a adoptării la scară largă. Dezvoltatorul imobiliar New York Magnum Real Estate vinde trei condominii comerciale în Manhattan pentru 29 de milioane de dolari și va accepta doar plăți în Bitcoin. Acesta ar putea fi începutul acceptării monedelor digitale drept metodă de plată în sectorul imobiliar. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat de Bank of America, un sfert dintre managerii de fonduri la nivel mondial chestionați se așteaptă ca prețul Bitcoin să depășească pragul de 75.000 de dolari în 12 luni.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa lui fără să-și vadă durerea alinată”
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa ...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
Costumul care reciclează transpirația, inspirat din Dune, a fost construit de un YouTuber
Costumul care reciclează transpirația, inspirat din Dune, a fost construit de un YouTuber
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru