Home » D:News » CE propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni

CE propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni

CE propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.11.2021

Comisia Europeană propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară.

Potrivit unui comunicat al CE, peste 650 de milioane de certificate de vaccinare au fost emise până în prezent.

„În același timp, situația epidemiologică din UE continuă să evolueze, iar unele state membre au adoptat măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea de doze de rapel. Ținând seama de toți acești factori, Comisia propune să se pună un accent mai puternic pe o abordare ‘personalizată’ a măsurilor privind călătoriile și pe o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară”, se arată în comunicat.

Perioada de 9 luni ia în considerare orientările oferite de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor privind administrarea dozelor de rapel după o perioadă de 6 luni și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura faptul că campaniile naționale de vaccinare se pot adapta, iar cetățenii pot avea acces la dozele de rapel.

Când nu trebuie refuzat certificatul digital

Aceasta înseamnă că, în contextul călătoriilor, statele membre nu ar trebui să refuze un certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de 9 luni de la administrarea ultimei doze a vaccinării primare. Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populație ale căror certificate de vaccinare emise anterior se apropie de limita de 9 luni, a transmis CE.

De asemenea, conform CE, o persoană care deține un certificat digital al UE privind COVID valabil nu ar trebui, în principiu, să fie supusă unor restricții suplimentare, cum ar fi testele sau carantina, indiferent de locul de plecare în UE. Persoanelor care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID li s-ar putea cere să facă un test înainte sau după sosire.

Comisia propune, de asemenea, actualizări ale hărții UE bazate pe codul de culori, precum și o procedură simplificată de activare a „frânei de urgență”.

„Harta ar avea în principal un scop informativ, dar ar servi, de asemenea, la coordonarea măsurilor pentru zonele cu un nivel deosebit de scăzut () sau deosebit de ridicat () al circulației virusului. Pentru aceste zone, s-ar aplica norme specifice prin derogare de la . Pentru călătorii din zonele nu ar trebui să se aplice restricții. Călătoriile înspre și dinspre zonele ar trebui descurajate, având în vedere numărul mare de noi infecții, iar persoanele care nu sunt vaccinate și nici vindecate ar trebui să fie obligate să se supună unui test înainte de plecare și carantinei după sosire (cu norme speciale pentru călătorii esențiali și pentru copiii cu vârsta sub 12 ani)”, se mai arată în comunicat.

Ce mai propune Comisia

De asemenea, Comisia propune actualizarea normelor privind călătoriile dinspre țări terțe către UE.

„Certificatul digital al UE privind COVID și abordarea noastră coordonată cu privire la măsurile referitoare la călătorii au contribuit semnificativ la libera circulație în condiții de siguranță, protecția sănătății publice fiind prioritatea noastră. Peste 65 % din populația totală a UE a fost vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Prea multe persoane nu sunt încă protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în cel mai sigur mod posibil, trebuie să ajungem urgent la rate de vaccinare semnificativ mai ridicate. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu ajutorul dozelor de rapel. Ținând seama de orientările ECDC și pentru a le permite statelor membre să își adapteze campaniile de vaccinare și pentru ca cetățenii să aibă acces la doze de rapel, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În același timp, trebuie să continuăm să îi încurajăm cu fermitate pe toți cetățenii să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Trebuie să purtăm în continuare măștile”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Pentru a acorda suficient timp pentru punerea în aplicare a abordării coordonate, Comisia propune ca aceste actualizări să se aplice de la 10 ianuarie 2022.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase