Home » D:News » Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington

Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington

Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington
Sursa foto: Shutterstock

Administraţia din Iran a anunţat, luni, că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite avertizează, în contextul reluării negocierilor internaţionale de la Viena, că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit.

„Delegaţia Iranului a venit la Viena cu determinarea fermă de a ajunge la un acord şi intenţionează să participe la negocieri fructuoase”, a declarat Saïd Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, conform cotidianului Le Figaro.

„Administraţia iraniană îşi demonstrează voinţa şi seriozitatea prin trimiterea unei echipe de calitate, cunoscută de toată lumea. Dacă cealaltă parte arată aceeaşi voinţă, vom fi pe calea cea bună pentru a ajunge la un acord. Dacă reprezentanţii Statelor Unite vin la Viena cu determinarea de a ieşi din impas şi de a depăşi problemele asupra cărora nu s-a ajuns la acord în sesiunile precedente, calea dialogului va fi mai uşoară”, a subliniat oficialul iranian. Delegaţia Iranului la negocierile de la Viena este condusă de Ali Bagheri, adjunct al ministrului de Externe de la Teheran.

Emisarul SUA, Robert Malley, a avertizat Iranul că „fereastra pentru negocieri nu va rămâne deschisă pentru totdeauna”. „Nu este un calendar cronologic, este unul tehnologic. La un anumit moment, Planul Comun de Acţiune Complet (JCPOA) va deveni atât de erodat, deoarece Iranul va face progrese care nu mai pot fi anulate, încât nu vom mai putea negocia”, a avertizat Robert Malley, citat de BBC News. La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat că sunt analizate „toate opţiunile” în privinţa programului nuclear iranian.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joe Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult