Home » D:News » Sindromul bradului de Crăciun ar putea fi un pericol pentru sănătate, mai ales dacă aveți astm

Sindromul bradului de Crăciun ar putea fi un pericol pentru sănătate, mai ales dacă aveți astm

Sindromul bradului de Crăciun ar putea fi un pericol pentru sănătate, mai ales dacă aveți astm
Foto: Shutterstock
Publicat: 23.12.2021

Asthma UK a oferit o listă de sugestii despre cum oamenii pot gestiona sezonul festiv în siguranță, în special dacă ei sau cei dragi au dificultăți de respirație. Deși multe dintre sfaturi par evidente, ele atrag atenția, de asemenea, asupra unui pericol pe care puțini oameni îl au în vedere – Sindromul Bradului de Crăciun.

Nu este vorba despre copaci furioși din Stăpânul Inelelor care caută să se răzbune pe cei care i-au doborât. În schimb, problema este ceva ce poate fi purtat împreună cu mirosul specific al unui brad natural.

„Brazii naturali aduc spori de mucegai și polen în casă”, avertizează Asthma UK pe site-ul lor, conform IFL Science.

Ce înseamnă de fapt Sindromul Bradului de Crăciun

„Și într-o casă caldă, încălzită central, sporii se pot înmulți. Dacă sunteți sensibil la mucegai și polen, este posibil să observați simptome similare rinitei alergice în cazul în care aveți un brad natural. În plus, simptomele de astm s-ar putea înrăutăți”, a adăugat organizația.

Cumpărarea unui copac artificial nu este neapărat o soluție. „Dacă descoperiți că astmul dumneavoastră este declanșat de praf, trebuie să aveți grijă când scoateți copacul artificial din dulap sau îl coborâți din pod”, avertizează organizația de caritate.

Problema a fost numită Sindromul Bradului de Crăciun, în speranța de a crește gradul de conștientizare.

Problema este deosebit de acută pentru publicul lor din Marea Britanie și pentru alții din climatele reci. Chiar și în anii care nu au fost afectați de o boală respiratorie pandemică, răcelile și gripa se răspândesc cu ușurință, cu atât de mulți oameni în izolare care coincide cu maximele sezoniere.

Mai mult, Asthma UK oferă sfaturi: „Trecerea de la o casă caldă la vremea rece din aer liber poate declanșa simptome de astm”. Focurile deschise pot să arate și să se simtă frumoase, dar fumul este un declanșator comun al astmului.

Cu toate acestea, Consiliul Național de Astm din Australia are avertismente similare, reprezentantul lor David Furniss spunând că „Dacă ai un copac artificial, este învelit în plastic, o pungă etc. și stă într-un dulap timp de 12 luni. Apoi îl poți scoate fără să te gândești că este plin de praf și acarieni. Este probabil să mucegăiească, ceea ce poate cauza cu adevărat probleme”.

Ce se poate face?

Luând problemele în ordine inversă, site-ul Asthma UK sugerează:

Folosiți combustibili fără fum și cereți-le celor pe care îi vizitați să facă același lucru; purtați o eșarfă în aer liber, peste nas și gură, deoarece aceasta încălzește aerul înainte de a-l inspira; vaccinați-vă împotriva gripei și a COVID-19, spălați-vă frecvent pe mâini și evitați persoanele simptomatice; aspirați și/sau ștergeți brazii artificiali. Cel mai bine ar fi să faceți acest lucru în aer liber, deși probabil e mai ușor doar acolo unde vremea este mai bună.

Brazii naturali reprezintă o problemă mai mare, dar site-ul web sugerează o soluție în mai mulți pași, începând cu așezarea bradului înainte de a-l aduce în casă (dar lăsându-l să se usuce înainte de a adăuga lumini).

Cum ar trebui păstrați copacii: „În partea cea mai răcoroasă a casei, astfel încât sporii să se înmulțească mai puțin” și mutat afară de îndată ce cineva arată semne că simptomele de astm se agravează. Dacă problema se înrăutățește, Asthma UK sugerează să luați un copac artificial.

Vă recomandăm să citiți și:

Rămâne Marea Britanie fără băutură de Crăciun? 54% dintre adulți beau săptămânal

A treia doză de vaccin crește numărul de anticorpi de peste 10 ori

Donald Trump a cerut în instanță redeschiderea contului pe platforma Twitter

Asfaltul cu miros de flori într-o țară din Europa

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase