Home » D:News » Grupul pentru drepturile omului Memorial International, închis de un tribunal rus

Grupul pentru drepturile omului Memorial International, închis de un tribunal rus

Grupul pentru drepturile omului Memorial International, închis de un tribunal rus
Foto: Profimedia
Publicat: 31.12.2021

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea Memorial International, o organizație pentru drepturile omului, în cea mai recentă lovitură dată societății civile din țară.

Memorial International studiază abuzurile comise de fosta Uniune Sovietică și, potrivit site-ului său, își propune să scoată la lumină adevărul despre victime și să ofere sprijin familiilor acestora. Avocatul grupului, Tatiana Glushkova, a confirmat hotărârea pentru CNN și a declarat că grupul va face apel, relatează CNN.

„Adevăratul motiv al închiderii Memorial este faptul că procurorului nu îi place activitatea de reabilitare a victimelor terorii sovietice”, a declarat Glushkova pentru CNN.

Procuratura Generală a Rusiei a cerut în noiembrie ca Memorial International să fie închis.

Grupul a fost acuzat că a încălcat în mod repetat legea

Grupul a fost acuzat că a încălcat în mod repetat legea pentru că nu a marcat toate publicațiile sale cu un avertisment obligatoriu de „agent străin”. Ministerul Justiției desemnase grupul drept agent străin în 2016, în baza unei legi care vizează organizațiile care primesc finanțare internațională.

Reprezentanții Memorial au susținut că nu au existat motive legale pentru închiderea grupului, iar criticii spun că guvernul rus a vizat Memorial din motive politice.

Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost unul dintre fondatorii grupului și primul președinte de onoare al Societății Memorial.

Organizația soră a Memorial International, Memorial Human Rights Center, se confruntă cu o provocare similară. Procurorii din Moscova au acuzat grupul de susținerea terorismului și a extremismului în publicațiile sale. Un caz privind închiderea sa se află la Tribunalul municipal din Moscova, iar următoarea audiere este programată pentru miercuri.

Memorial Human Rights Center este o entitate juridică separată care se concentrează pe opresiunea din Rusia modernă. Acesta a fost etichetat ca agent străin în 2014, potrivit Human Rights Watch.

Memorial International, acuzat că susține grupări extremiste

Decizia Curții Supreme nu a fost neașteptată. Președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs de la începutul acestei luni, a acuzat Memorial că susține grupuri care sunt incluse pe lista neagră „ca organizații teroriste și extremiste”.

„Încălcările sale au fost flagrante”, a spus el. Cu toate acestea, Putin a adăugat că Memorial a fost „indiscutabil” unul dintre cele mai „reputate” ONG-uri din Rusia.

Grupurile democratice și de apărare a drepturilor omului sunt vizate de ani de zile sub regimul autoritar al lui Putin.

Mii de protestatari au fost reținuți la începutul acestui an pentru că au luat parte la mai multe demonstrații de susținere a lui Alexey Navalny, cel mai cunoscut opozant al lui Putin din țară.

Experții se tem că închiderea Memorial ar putea fi un semn prevestitor de mai rău pentru orice grup care se află în conflict cu Kremlinul.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase