O navă spațială rusească a rămas blocată în orbita joasă a Pământului

03 01. 2022, 12:00

O navă spațială rusească este acum blocată pe orbită după ce a suferit o defecțiune a motorului și s-ar putea prăbuși înapoi pe Pământ.

Roscosmos, agenția spațială de stat a Rusiei, și-a lansat recent racheta Angara A5 ca parte a unei demonstrații, relatează Futurism.

Nava spațială rusească se îndrepta către orbita-cimitir, o regiune a spațiului din jurul Pământului spre care sateliții sunt în mod obișnuit direcționați la sfârșitul vieții lor operaționale.

Racheta, așteptată să înceapă o reintrare necontrolată în atmosferă

Cu toate acestea, înainte ca racheta să poată ajunge la destinația finală, motorul de fază superioară s-a oprit la două secunde după a doua ardere. Acest lucru a lăsat racheta și conținutul acesteia blocate pe orbita foarte joasă a Pământului.

Racheta este atât de jos încât este de așteptat să înceapă o reintrare necontrolată în atmosferă, potrivit unor experți.

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a scris pe Twitter că masa rachetei și a sarcinii utile cântăresc „în jur de patru tone” în total, „deci unele bucăți pot ajunge la suprafața Pământului”.

Această navă spațială rusească s-a comportat precum una trimisă mai înainte de China

Această întâmplare seamănă izbitor cu cea în care racheta Long March 5B a Chinei (sau Deathrocket) s-a prăbușit înapoi pe Pământ într-o coborâre necontrolată în primăvara lui 2021. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că Long March cântărea 22,5 tone, mult mai mult decât racheta Rusiei.

În timp ce racheta Angara ar putea arde în bucăți mai mici (în mare parte) inofensive, este destul de jenant pentru eforturile spațiale ale Rusiei, mai ales având în vedere controversele pe care le-a atras în ultimul an.

În plus, este mai mult decât suficient pentru a reaprinde o anxietate cunoscută în care o rachetă masivă se prăbușește peste noi.

Vă recomandăm să citiți și:

Un întreg oraș a fost închis în China din cauza unei singure infectări cu Omicron

SpaceX este aproape de faliment, spune Elon Musk într-un email care a ajuns public

Prințul William este în dezacord cu miliardarii angajați în cursa spațială

Resturile dintr-un avion au căzut în suburbiile unui oraș din SUA, după ce motorul a explodat în timpul zborului