Home » D:News » Sportivii ruși nu concurează sub steagul lor la Beijing. De ce se întâmplă acest lucru?

Sportivii ruși nu concurează sub steagul lor la Beijing. De ce se întâmplă acest lucru?

Sportivii ruși nu concurează sub steagul lor la Beijing. De ce se întâmplă acest lucru?
Foto: Shutterstock
Publicat: 02.02.2022

Sportivii ruși care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing din această lună vor concura fără steagul și imnul lor național din cauza sancțiunilor pentru dopaj. Acestea au fost impuse de WADA până la data de 16 decembrie 2022.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a impus sancțiuni împotriva RUSADA, agenția națională antidoping a Rusiei, în decembrie 2019. Măsurile au antrenat o serie de consecințe pentru sportul rusesc pe scena mondială.

WADA a declarat că autoritățile ruse au „manipulat cu nerușinare și în mod ilegal” datele de la laboratorul din Moscova, în ciuda faptului că predarea acestora era o condiție pentru restabilirea credibilității RUSADA.

Agenția fusese declarată „neconformă” de către WADA în noiembrie 2015, după ce un raport a găsit dovezi de dopaj în masă în atletismul rusesc.

De ce există sancțiuni împotriva Rusiei?

Sancțiunile WADA, printre altele, au interzis Rusiei să își arboreze steagul la evenimente sportive majore pentru o perioadă de patru ani. Ulterior, sancțiunile au fost înjumătățite în urma unui apel al Rusiei.

RUSADA a făcut apel împotriva deciziei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), cu sediul la Lausanne.

În decembrie 2020, CAS – cea mai înaltă instanță sportivă – a decis să mențină parțial sancțiunile, dar le-a înjumătățit la doi ani. Sancțiunile urmează să se încheie la 16 decembrie 2022.

Sancțiunile interzic Rusiei să găzduiască, să liciteze sau să primească drepturi de organizare a unor evenimente sportive internaționale majore, inclusiv jocurile olimpice și campionate mondiale.

De asemenea, acestea interzic țării să își arboreze steagul și să i se intoneze imnul la astfel de evenimente.

Ce înseamnă acest lucru pentru sportivii ruși la Beijing?

Delegația rusă de la Beijing, din care fac parte 212 sportivi, nu poate arbora drapelul tricolor al țării și nici vreun simbol sau emblemă națională.

În loc să reprezinte Rusia, sportivii concurează în calitate de reprezentanți ai Comitetului Olimpic Rus, sub acronimul „ROC”.

Uniformele lor poartă logo-ul Comitetului Olimpic Rus – trei flăcări în culorile drapelului național cu inelele olimpice sub ele – în loc de steagul Rusiei.

Campionii olimpici ruși își vor primi medaliile de aur pe acordurile Concertului pentru pian nr. 1 de Piotr Ceaikovski, care a fost ales pentru a înlocui imnul național.

Sancțiunile înseamnă, de asemenea, că oficialii guvernamentali ruși nu pot participa sau asista la Jocurile Olimpice. Există însă și excepții de la această regulă.

Înalți oficiali care sunt invitați de șeful de stat al țării gazdă pot participa în continuare. Invitat de președintele chinez Xi Jinping la Jocurile de la Beijing, președintele Rusiei, Vladimir Putin, va umple golul lăsat de mulți demnitari străini care boicotează ceremonia de deschidere din 4 februarie.

Cum au concurat rușii la olimpiadele anterioare?

Rușii care vor concura la Beijing vor fi supuși acelorași restricții ca și compatrioții lor care au participat anul trecut la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

De asemenea, Rusia a fost privată de steagul său la Jocurile de iarnă de la Pyeongchang din 2018, în Coreea de Sud, ca pedeapsă pentru dopajul sprijinit de stat, la Jocurile de la Soci, din 2014.

Mulți ruși au fost, de asemenea, excluși de la Jocurile de vară de la Rio din 2016, ca răspuns la un raport comandat de WADA care a constatat dopajul sistematic într-un număr mare de discipline olimpice.

Rusia a recunoscut unele deficiențe în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă derularea unui program de dopaj sponsorizat de stat.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase