Home » D:News » Rețeaua Swift. Ce este și ce ar însemna excluderea Rusiei din sistem?

Rețeaua Swift. Ce este și ce ar însemna excluderea Rusiei din sistem?

Rețeaua Swift. Ce este și ce ar însemna excluderea Rusiei din sistem?
Foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2022

Invazia Ucrainei de către Rusia a amplificat presiunea pentru sancțiuni economice mai dure asupra Moscovei.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a fost printre cei mulți care au cerut ca Moscova să fie exclusă din rețeaua Swift (principala rețea internațională de plăți din lume) cu scopul de a afecta comerțul rusesc.

Ce este rețeaua Swift?

Rețeaua Swift (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) este principalul sistem de mesagerie securizat pe care băncile îl folosesc pentru a efectua plăți transfrontaliere rapide și sigure, permițând comerțului internațional să se desfășoare fără probleme.

A devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de tranzacții au fost efectuate în fiecare zi prin platforma Swift, facilitând tranzacții în valoare de trilioane de dolari, notează The Guardian.

Cine deține rețeaua Swift?

Swift, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul. Cu sediul în Belgia, rămâne neutră în disputele comerciale, fiind condusă în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

Boris Johnson le-a spus parlamentarilor eliminarea din Swift ar dăuna tranzacțiilor ruse. Tranzacțiile comune ar trebui să fie efectuate direct între bănci sau direcționate prin sisteme rivale în curs de dezvoltare, adăugând costuri și creând întârzieri.

De ce sunt SUA reticente în a pune în aplicare o interdicție?

Unul dintre motive este că impactul asupra afacerilor rusești ar putea să nu fie atât de grav. Șeful unei mari bănci rusești, VTB, a declarat recent că ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail.

Băncile rusești ar putea, de asemenea, să direcționeze plățile prin țări care nu au impus sancțiuni, cum ar fi China, care și-a creat propriul sistem de plăți pentru a rivaliza cu Swift.

O interdicție a Rusiei de a folosi Swift ar putea accelera utilizarea sistemului Cips, al Chinei. Există, de asemenea, teama că ar putea afecta statutul dolarului american ca monedă de rezervă globală și ar putea accelera utilizarea alternativelor precum criptomonedele.

O interdicție Swift ar afecta alte țări?

Administrația Biden este, de asemenea, îngrijorată de faptul că o interdicție ar putea dăuna aliaților săi la fel de mult ca și firmelor rusești. Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate străine, în special din Olanda și Germania. Rusia este principalul furnizor al UE de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi, iar țările europene ar putea găsi mai greu furnizori înlocuitori.

În trecut, Swift a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, descriindu-se ca fiind neutră. Dar în 2012, Uniunea Europeană i-a interzis lui Swift să deservească firmele iraniene și persoanele sancționate în legătură cu programul nuclear al Teheranului, creând un precedent pentru acțiunea împotriva Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Swift a refuzat să spună cum va răspunde organizația la orice sancțiuni ale SUA.

Vă recomandăm să citiți și:

Invazia Rusiei în Ucraina, a doua zi. Tot ce știm până acum

Cum ar putea fi afectată România de invazia Rusiei în Ucraina?

Cum se compară capabilitățile militare ale Ucrainei cu cele ale Rusiei?

Teamă și incertitudine pe străzile din Kiev. Ucrainenii încearcă să fugă din calea Rusiei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase