Home » D:News » Kremlinul a trimis mercenari ruși în Kiev, însă operațiunea nu a decurs conform planului

Kremlinul a trimis mercenari ruși în Kiev, însă operațiunea nu a decurs conform planului

Publicat: 02.03.2022

Kremlinul a ordonat câtorva sute de mercenari ruși din Kiev să-l asasineze pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Între 2000 și 4000 de mercenari aparținând Grupului Wagner, o armată privată despre care se crede că este deținută de Evgheni Prigozin, aliat al lui Vladimir Putin, au intrat în Ucraina prin Belarus în luna ianuarie, indică The Times.

Aproximativ 400 dintre aceștia au fost dislocați în Kiev, în vreme ce alții au fost trimiși în regiunile pro-Kremlin Donețk și Luhansk, completează Insider.

Lista cu ținte

Pe lista cu ținte pe care o are Grupul Wagner apare și numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, alături de alte 23 de oficialități de rang înalt din Ucraina. Printre aceste nume pot fi amintite cele ale prim-ministrului Denys Shmyhal și ale primarului orașului Kiev, Vitali Klitschko.

Kremlinul a pus la bătaie, ceea ce The Times descrie ca „bonusuri generoase” pentru eliminarea aparatului de guvernare al președintelui ucrainean. Valoarea exactă a recompensei este necunoscută.

Serviciile de informații ale Ucrainei au aflat despre existența acestui ordin în dimineața sâmbetei de 26 februarie. Ca reacție, capitala a declarat stare de asediu întărită pentru 36 de ore, astfel încât orașul să poată fi curățat de agenții ruși.

Zelenski știe că „este ținta numărul unu”

Zelenski a declarat că are cunoștință despre faptul că „este ținta numărul unu” pentru asasinii ruși din Ucraina și să „grupurile inamice de sabotaj” au penetrat capitala.

Încă de la invadarea Ucrainei de către Rusia, au existat bombardamente asupra orașelor majore, dar trupele de la Moscova au avut de atunci de înfruntat rezistența aprigă a armatei ucrainene.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski într-un discurs adresat poporului său, dar și întregii lumi. Sursa foto: Hepta.ro

Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Uniunea Europeană au anunțat sancțiuni economice severe împotriva indivizilor sau entităților din Rusia.

Ca răspuns, Vladimir Putin a ordonat forțelor nucleare să fie în stare de alertă maximă, mișcare pe care Marea Britanie o cataloghează drept o simplă tentativă de distragere a atenției.

Reacția Ucrainei

Oleksiy Michaeslavovych Danilov, secretar al Consiliului Ucrainean pentru Securitatea Națională și Apărare spune că un grup de luptători ceceni a fost neutralizat în urma tentativei de asasinare a președintelui ucrainean. Alături de luptătorii ceceni se află și mercenarii de elită din Africa despre care se știe că sunt asociați cu Grupul Wagner.

Grupul este omniprezent în Africa, acolo unde oferă expertiză militară pentru mai multe state. Despre acești operativi foarte bine antrenați se credea că așteptau unda verde de la Kremlin pentru a începe operațiunea de a neutraliza țintele pe care le aveau pe listă.

Misiunea pe care o aveau în Ucraina a fost zădărnicită însă, pe măsură ce au intrat în contact cu eșaloanele superioare ucrainene.

Vă mai recomandăm și:

Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut

De ce îi este atât de greu lui Vladimir Putin să accepte suveranitatea Ucrainei?

Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei. Cine deține codurile de lansare?

A cincea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase