Home » D:News » A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE
Clădirea consiliului local din Harkov a fost avariată de o rachetă rusească. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 01.03.2022

Forțele ruse au lansat atacuri cu rachetă care au ucis „zeci de civili” în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, și au reluat asaltul asupra capitalei Kiev.

Ministerul Apărării din Rusia a avertizat locuitorii din Kiev să-și părăsească locuințele pentru că Rusia plănuiește să lanseze atacuri asupra capitalei ucrainene.

În cadrul unui comunicat de presă transmis marți, Ministerul Apărării a transmis că forțele ruse se pregătesc să lanseze „atacuri de înaltă precizie” împotriva „serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) și centrului pentru informație și operațiuni psihologice (PSO)” din Kiev.

Orașul sudic ucrainean Herson este „înconjurat” de soldați ruși

Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit o bază militară în Ohtîrka, un oraș situat între Harkov și Kiev, a anunțat liderul regiunii pe o rețea de socializare. De asemenea, orașul sudic ucrainean Herson este „înconjurat” de soldați ruși, potrivit relatărilor unui jurnalist ucrainean, Alyona Panina, dar și primarului orașului.

Cel puțin nouă oameni au fost uciși, inclusiv trei copii, iar alți 37 au fost răniți într-o singură zi de atacuri în Harkov, a transmis primarul orașului.

Curtea Internațională de Justiție a anunțat că va lansa o investigație cu privire la posibile crime de război sau crime împotriva umanității în Ucraina.

Un convoi militar rus la nord-vest de Kiev se întindea pe 64 de kilometri

Imaginile prin satelit surprinse luni, 28 februarie, au arătat un convoi militar rus la nord-vest de Kiev care se întindea pe 64 de kilometri.

Imagini prin satelit date publicității de Maxar Technologies arată un convoi militar rus la nord de Ivankiv, Ucraina. Sursa foto: Profimedia

Rusia a folosit luni o bombă cu vid în cadrul invaziei din Ucraina, potrivit spuselor lui Oksana Markarova, ambasadorul ucrainean în Statele Unite.

SUA au promis mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme pentru armata Ucrainei, potrivit ministrului de Externe ucrainean Dmytro Kuleba.

Oficiul pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat că cel puțin 406 de civili au fost răniți, inclusiv 102 morți.

Zelenski a semnat o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană

Canada va trimite muniție și arme anti-tanc în Ucraina, a anunțat prim-ministrul Justin Trudeau.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a cerut interdicție aeriană pentru rachete, avioane și elicoptere rusești în urma atacului asupra Harkov.

Zelenski a semnat, de asemenea, o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Un oficial UE a transmis că liderii ar putea discuta posibilitatea aderării Ucrainei la UE la un summit informal în luna martie.

Ucraina și-a deschis granițel pentru străinii dispuși să lupte alături de militarii săi. Președintele Ucrainei a emis un decret care ridică temporar condițiile pentru vizele de intrare.

Ucraina și Rusia au căzut de acord să continue negocierile

Fifa și UEFA au suspendat echipele naționale și cluburile Rusiei din toate competițiile internaționale, potrivit The Guardian.

SUA va expulza 12 membri ai misiunii Rusiei la Națiunile Unite, acuzându-i că „au abuzat de privilegiile lor” prin faptul că s-au implicat în activități de spionaj care sunt dăunătoare pentru securitatea națională.

Discuții la nivel înalt între Ucraina și Rusia au avut loc la granița cu Belarus în dimineața zilei de 28 februarie, însă nu s-au finalizat cu niciun rezultat concret. Ambele tabere au căzut de acord să continue negocierile, iar a doua rundă de discuții ar putea avea loc în următoarele zile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut

Ce simbolizează însemnele misterioase care apar pe tancurile rusești din Ucraina?

„Simțul realității” al lui Vladimir Putin, sub semnul întrebării după decizia de a invada Ucraina

Criza Rusia-Ucraina neliniștește oamenii de știință ucraineni. Unii pregătesc „kituri de supraviețuire”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase