NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

02 03. 2022, 09:00

NASA caută modalități de a menține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei, deși nu vede semne imediate că Moscova s-ar retrage din colaborare după invazia Ucrainei.

Partea americană furnizează energie și suport vital, iar Rusia propulsează și menține Stația Spațială Internațională pe orbită: face acest lucru folosind nava spațială Progress andocată pentru a da periodic stației un impuls ca să-și poată menține altitudinea de aproximativ 400 km.

Totuși, la finalul lunii februarie, conducerea programului spațial Roscosmos, în persoana lui Dmitri Rogozin, a ridicat perspectiva retragerii din parteneriat ca răspuns la sancțiunile SUA, notează The Guardian.

În prezent, o navă rusească menține Stația Spațială Internațională pe orbită

Kathy Lueders, care conduce programul de zboruri spațiale umane al NASA, a declarat că compania americană de aerospațiu și apărare Northrop Grumman poate oferi astfel de capabilități.

„Și, de asemenea, prietenii noștri de la SpaceX se gândesc și ei la ce capabilități suplimentare ar putea oferi”, a spus ea.

Lueders a adăugat că operațiunile de la stația spațială s-au derulat „nominal” și „nu primim niciun indiciu la nivel de lucru că omologii noștri nu sunt dedicați proiectului”.

NASA caută mereu alternative pentru a-și îmbunătăți procesele

„Aceasta fiind spuse, căutăm întotdeauna să obținem mai multă flexibilitate operațională, iar furnizorii noștri se uită la cum adăugăm diferite capacități”, a spus ea.

Cea mai recentă navă de marfă Northrop Grumman, Cygnus, care a ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) pe 21 februarie, a fost prima care era dotată cu capacitatea de a oferi propulsie stației spațiale fără ajutor din partea rușilor.

Iar șeful SpaceX, Elon Musk, a postat pe Twitter sigla companiei sale ca răspuns la întrebarea retorică a lui Rogozin despre cine ar salva ISS de la o ieșire necontrolată de pe orbită.

Măsuri de urgență

Dar Lueders a subliniat că astfel de planuri sunt doar o măsură de urgență. „Ar fi foarte dificil pentru noi să funcționăm pe cont propriu; ISS este un parteneriat internațional care a fost creat … cu dependențe comune”, a spus ea.

„Ca echipă, ne uităm la locurile în care putem avea flexibilități operaționale, dar … ar fi o zi tristă pentru operațiunile internaționale dacă nu putem continua să operăm pașnic în spațiu”, a spus ea.

Un simbol al destinderii post-război rece, ISS a fost locuită în mod continuu de mai bine de 21 de ani și a rezistat furtunilor geopolitice din trecut, în special invaziei Rusiei în Crimeea în 2014. Dar unii observatori cred că invazia Ucrainei ar putea grăbi dispariția cooperări spațiale dintre americani și ruși.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai mare avion din lume a pierit în atacurile rușilor asupra Ucrainei

Șeful programului spațial al Rusiei a amenințat cu prăbușirea Stației Spațiale Internaționale peste SUA

China ascunde adevărul cu privire la racheta care se va prăbuși pe Lună. Ce spun experții?

Care este situația la bordul Stației Spațiale Internaționale, locul în care Rusia și SUA trăiesc în armonie