Home » D:News » Oligarhii ruși, dar și Vladimir Putin, țintiți de tânărul care monitoriza avionul lui Elon Musk

Oligarhii ruși, dar și Vladimir Putin, țintiți de tânărul care monitoriza avionul lui Elon Musk

Publicat: 03.03.2022
Oligarhii ruși, dar și Vladimir Putin, țintiți de tânărul care monitoriza avionul lui Elon Musk
Una dintre aeronavele lui Vladimir Putin. Foto: Shutterstock

Un tânăr care l-a deranjat pe Elon Musk urmărindu-i fiecare zbor i-a luat acum în vizor pe oligarhii ruși, creând un nou cont de Twitter care permite urmărirea în timp real a fiecărui zbor pe care îl fac miliardarii țării.

Ceea ce ne spun interacțiunile lui cu Musk despre acest adolescent este că nu va ceda ușor în fața presiunii, chiar și atunci când i se oferă sume substanțiale de bani, scrie IFL Science.

Noul cont, numit Russian Oligarch Jets, este condus de Jack Sweeney, în vârstă de 19 ani, și utilizează date de urmărire a zborurilor disponibile public de la ADS-B Exchange pentru a-i anunța pe urmăritori de fiecare dată când oligarhii ruși sunt în mișcare.

Zborurile făcute de oligarhii ruși pot fi văzute pe Twitter

Apăsați probabil de povara sancțiunilor occidentale care le-au confiscat multe dintre active, le-au decuplat afacerile rusești de la comerțul internațional și au împiedicat băncile străine să împrumute multe entități rusești, oligarhii s-au deplasat cu avioanele și elicopterele în întreaga lume, deși le este interzis accesul în spațiul aerian al multor națiuni.

O mare parte din această mișcare este probabil pentru a preveni confiscarea bunurilor scumpe, inclusiv avioane cu reacție și iahturi. SUA „vânează” acum activele oligarhilor ca parte a numeroaselor sancțiuni pe care le-au impus Rusiei, ajungând chiar până la a crea un grup de lucru care să supravegheze confiscarea bunurilor valoroase.

Oligarhii supravegheați în prezent sunt Vladimir Potanin, Norilsk Nikel, Roman Abramovici și alți șapte, toți fiind unii dintre cei mai bogați directori ruși de afaceri în viață.

Trackerul a reperat deja avionul lui Alexander Abromov deplasându-se de la Londra înapoi la Moscova, iar avionul lui Abramovici zboară, de asemenea, înapoi către Moscova.

Tânărul are un cont dedicat exclusiv lui Vladimir Putin

Sweeney are, de asemenea, un alt cont dedicat exclusiv lui Vladimir Putin și oricăror avioane VIP pe care le-ar putea folosi acesta, deși explică că s-ar putea să nu fie ceva precis, deoarece acoperirea ADS-B nu este întotdeauna ideală în Rusia.

Nu se știe dacă oligarhii știu despre existența contului sau dacă le pasă; până la urmă, datele sunt publice, conturile lui Sweeney pur și simplu le fac mai ușor de văzut pentru toată lumea.

Însă nu toată lumea a fost entuziasmată de conturile lui Sweeney. Tânărul de ține un cont numit Elon Musk’s Jet, care a urmărit zborurile din jurul lumii ale celui mai bogat om. Contul a fost deschis în iunie 2020 și a folosit date publice pentru a arăta mișcările miliardarului; Elon Musk i-a oferit atunci 5.000 de dolari pentru a închide contul, motivând că ar fi o „problemă de securitate”.

În cadrul „negocierii”, Sweeney a cerut 50.000 de dolari, iar securitatea lui Musk nu valorează atât de mult, din moment ce contul este încă activ.

Vă recomandăm să citiți și:

ONU transmite că peste 675.000 de persoane au fugit din Ucraina în mai puțin de o săptămână

A șaptea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Kremlinul a trimis mercenari ruși în Kiev, însă operațiunea nu a decurs conform planului

NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase